Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pana de curent – încă un semn că Republica Moldova se află sub agresiune

lumanare_energie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ziua în care Parlamentul European declara Rusia drept stat sponsor al terorismului, Republica Moldova plonja ieri, pentru mai multe ore, într-o pană energetică fără precedent. Iar necazul Republicii Moldova este o consecință directă a agresiunii ruse.

La Chișinău, oprirea funcționării semafoarelor a cauzat un adevărat haos în trafic și, pentru un timp, apelurile în sistemul 4G nu au mai putut fi efectuate. Poliția le-a cerut șoferilor și pietonilor să circule cu atenție maximă și locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasările nocturne sau să iasă în grupuri și să fie atente la persoanele cu comportament suspect.

Toate acestea au arătat cât de serioase pot fi efectele unei asemenea pene de curent, atât în planul economic și social dar și emoțional.

Pana de curent este o consecință directă a bombardamentelor rusești.

Iar adevărul este că Republica Moldova se află astăzi sub agresiune doar că, spre deosebire de Ucraina, aceasta nu se desfășoară cu forța armelor ci prin mijloace hibride.

Pe de o parte, este șantajul energetic. Din cauza bombardamentelor, Republica Moldova nu mai are acces la energia dinspre Ucraina, care reprezenta circa 30% din consum. În plus, centrala de la Cuciurgan, situată pe teritoriul transnistrean, a redus drastic livrările.

La ora actuală, Republica Moldova își asigură 80% din necesarul de energie electrică din România, cea mai mare parte la prețul de pe piața liberă. Deci, foarte scump.

Și atunci, de ce a fost afectată Republica Moldova de bombardamentele rusești asupra Ucrainei?

Această întrebare a apărut imediat pe rețelele sociale, chiar cu iz de teorie a conspirației. Dar explicația e simplă și ea a fost oferită imediat de Europa Liberă Moldova.

Linia de înaltă tensiune care transportă curentul electric din România în Republica Moldova pleacă de la Isaccea, pentru a traversa sudul Ucrainei și mai apoi, Transnistria.

Când Rusia bombardează infrastructura energetică din unele zone din Ucraina, linia se deconectează, iar R. Moldova este tăiată de la singura sursă de curent care i-a mai rămas. S-a întâmplat pe 15 noiembrie, s-a întâmplat și miercuri.

De asemenea, Rusia exercită presiuni prin Gazprom. Compania rusă a redus fluxurile cu o treime în octombrie, invocând datorii restante.

De asemenea, rușii au avertizat că ar putea întrerupe complet livrările în orice moment.

Motivele acestei reduceri sunt „geopolitice", spune ministrul moldovean Andrei Spînu, citat de Politico, adăugând că Gazprom „nu devine un partener de încredere pentru Moldova".

De fapt, Kremlinului nu-i place deloc orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.

O altă linie de atac este cea politică. Profitând de dificultățile economice și sociale – inflație, afluxul unui număr imens de refugiați ucraineni, cei mai mulți din întreaga Europă raportat la populația locală – forțele pro-ruse organizează și finanțează mișcări de stradă, cu scopul de a răsturna puterea legitimă. Un raport al Departamentului de Stat al SUA a dezvăluit numele mai multor persoane și entități care au primit finanțare sau consiliere din partea Kremlinului.

Și în sfârșit, dar nu în cele din urmă, este războiul dezinformării, pe care Rusia îl practică de multă vreme pe teritoriul moldovean, folosind ca vehicul, bineînțeles, limba română. Și, cu consecințe directe și dincoace de Prut.

Prin toate aceste mijloace combinate, Rusia urmărește răsturnarea guvernării aleasă democratic la Chișinău și instalarea unei puteri supuse. Ceea ce ar însemna o pierdere importantă în spatele frontului ucrainean și o lovitură dată rezistenței Occidentului în fața agresiunii.

Motive pentru care susținerea Republicii Moldova este de o importanță vitală pentru întreaga Europă.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 24 noiembrie 2022