Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai longeviv președinte din lume este pe cale să-și prelungească mandatul, deși e la putere de 43 de ani (analiză RFI)

În această fotografie din 2017 este surprins președintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, cel mai longeviv președinte din Africa.

În această fotografie din 2017 este surprins președintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, cel mai longeviv președinte din Africa.
Sursa imaginii: 
David Mercado/Reuters via RFI

Potrivit rezultatelor provizorii publicate luni de Ministerul de Interne, liderul veteran al Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, a preluat conducerea în cursa pentru alegerile prezidențiale din țara vest-africană.

Obiang este aproape sigur că va câștiga un al șaselea mandat, stabilind un nou record, într-o țară în care aproape că nu există opoziție.

Liderul în vârstă de 80 de ani se află la putere de mai bine de 43 de ani – cea mai lungă perioadă de timp pe timpul căreia un șef de stat a rămas la conducere, exceptând monarhii.

Dintr-un total de 1,5 milioane de locuitori, peste 400.000 de persoane s-au înscris la vot în Guineea Ecuatorială. Cu această ocazie, alegătorii merg la vot și pentru pentru a-i alege pe cei 100 de deputați pentru camera inferioară a Parlamentului, dar și pe cei 55 dintre cei 70 de senatori ai țării, cât și pe primarii locali.

Observatorii politici nu se așteaptă la nicio întorsătură de situație.

„Se spune că în viață culegi roadele muncii depuse”, susține președintele Teodoro Obiang, care a fost întodeauna ales cu peste 90% din voturi în cadrul alegerilor desfășurate pe parcursul celor cinci mandate pe care le-a deținut de când a preluat puterea de la unchiul său prin lovitura de stat din anul 1979.

„Partidul Democrat din Guineea Ecuatorială (PDGE) va fi cu siguranță cel care va câștiga alegerile”, a declarat președintele, făcând referire la propriul său partid.

Teodoro Obiang are doi contracandidați în lupta pentru cel de-al șaselea mandat: Buenaventura Monsuy Asumu, care candidează pentru a șasea oară împotriva lui Obiang, și Andrés Esono Ondo, care candidează pentru prima dată.

„Alegerile sunt fraudate”, afirmă Andrés Esono Ondo într-un interviu telefonic acordat publicației Reuters, afirmând că partidul său va contesta rezultatele în instanță.

Andrés Esono Ondo a precizat că în capitala statului, la Malabo, au loc alegeri libere și că partidul său ar avea dovezi care atestă că în alte regiuni oficialii statului ori sunt cei care votează, de fapt, în locul alegătorilor, ori îi obligă pe aceștia să voteze partidul care e deja la putere.

Alegeri fără pic de urmă de suspans

„Alegerile prezidențiale sunt complet lipsite de suspans”, mărturisește Maja Bovcon, analistă pentru Africa, angajată a agenției Verisk Maplecroft, o companie de consultanță strategică în materie de risc.

„Prin închiderea granițelor și hărțuirea și arestarea susținătorilor opoziției s-au făcut demersurile necesare pentru prelungirea mandatului de 43 de ani a lui Obiang”, susține Maja Bovcon.

Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană au cerut organizarea unor alegeri libere și corecte, exprimându-și, totodată, îngrijorarea cu privire la cazurile raportate de hărțuire și intimidare a opoziției și a grupurilor societății civile.

Guvernul a respins aceste acuzații, considerându-le a fi o modalitate de a perturba procesul electoral.

Din 1968 de când a obținut independența față de Spania, Guineea Ecuatorială a avut doar doi președinți. Teodoro Obiang și-a înlăturat propriul său unchi de la putere, pe Francisco Macias Nguema, prin lovitura de stat din 1979.

Vineri, în încheierea campaniei sale electorale, Teodoro Obiang a declarat că, pe fondul crizei economice actuale, s-a decis să organizeze alegerile prezidențiale cu câteva luni mai devreme, concomitent cu alegerile legislative și municipale, pentru a face economii.

Veniturile din producția de petrol și gaze reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul de venituri ale Guineei Ecuatoriale, stat membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Însă, pe fondul epuizării resurselor naturale, producția a scăzut în ultimii ani la aproximativ 93.000 de barili pe zi (bpd), de la cei 160.000 barili pe zi pe care îi producea în anul 2015.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.