Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cioloș la RFI: O amânare a deciziei pe Schengen, riscantă. Suedia preia șefia Consiliului

Dacian Ciolos razboi Ucraina libertate democratie.jpg

Dacian Cioloș: Vladimir Putin, un dictator sângeros, cu obsesii personale
Dacian Cioloș: Vladimir Putin, un dictator sângeros, cu obsesii personale
Sursa imaginii: 
Facebook/Dacian Cioloș

”În Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă”, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloș, membru al partidului REPER. El consideră că demersurile politice privind aderarea României la Spațiul Schengen trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, ”pentru că vedem deja și spectrul amânării unei decizii din decembrie”. Președintele Klaus Iohannis a avansat scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în zona europeană de liberă circulație.

Dacian Cioloș crede că ”în continuare, demersurile diplomatice, politice, trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, pentru că iată, vedem deja și spectrul amânării unei decizii din decembrie. Eu știu că președinția cehă era foarte determinată să respecte dorința României de a avea acest subiect pe agendă, însă am mai spus-o și în alte rânduri, în Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă, altfel nu prea are sens să-l pui pe agendă, doar ca să demonstrezi că nu există susținere pentru subiectul respectiv”.

 

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen s-ar putea amâna cu „o lună sau două”

 

MAE: un nou raport al experților europeni reconfirmă că România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen

 

Eurodeputatul Renew Europe precizează că ”președinția cehă garantase României și Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie, chiar dacă anumite state membre ar putea cere să nu fie pus, pentru că nu erau pregătite să susțină o decizie pozitivă și atunci ca să nu fie expuse public probabil că ar fi preferat să fie amânat, dar acum probabil că dacă România, Bulgaria și Croația nu au o certitudine a unei decizii pozitive, să existe și această discuție, însă din punctul meu de vedere, e destul de riscant, pentru că din ianuarie încolo, președinția Consiliului UE va fi asigurată de Suedia, unde știm că există complicații politice. Guvernul suedez, care este unul minoritar și care va funcționa în calitate de președinte al Consiliului va trebui să țină cont și de poziția Opoziției din Parlament și aici cred că în continuare, PSD-ul care are un partid partener în Opoziția din Suedia și care s-a exprimat împotriva aderării României la Schengen ar trebui să-și asume și politic rezolvarea acestei probleme, înainte de începerea președinției suedeze, dacă vrem să avem un răspuns pozitiv nu acum în decembrie, ci peste o lună sau două, deci exact în perioada președinției suedeze”.

 
Dacian Cioloș, despre o eventuală amânare a deciziei privind aderarea României la Schengen