Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unul din ultimii oponenți ai lui Putin, judecat la Moscova ”cu ușile închise”

ilya_yashin_opozitie_rusia.jpg

Ilya Yashin sub supravegherea Poliției, la Moscova, 7 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Dmitry Serebryakov via rfi.fr

Procesul lui Ilya Yashin, unul dintre ultimii oponenți ai regimului rămasi în Rusia, a început miercuri la Moscova. El este acuzat că ar fi transmis „informații false despre armata rusă”, iar audierile au loc cu ușile închise.

Arestat la sfârșitul lunii iunie și condamnat imediat la o pedeapsă de cincisprezece zile de închisoare pentru „nesupunere față de poliție”, el este urmărit penal de la jumătatea lunii iulie pentru „diseminarea de informații false despre armata rusă”. RFI a discutat cu avocatul său, Vadim Prokhorov, care îl apără și pe Vladimir Kara-Mourza, un alt oponent al regimului. Avocatul l-a reprezentat anterior și pe Boris Nemtsov, care a fost ucis pe 27 februarie 2015.

RFI: De ce audieri cu ușile închise?

Vadim Prokhorov: Cert este că este foarte dificil să judecăm un caz civil sau administrativ cu ușile închise. Decizia ar trebui totuși argumentată, desi cred că în speță nu mai este cazul. Într-un dosar penal, putem face acest lucru. Cu toate acestea, 99% din cazurile penale din Rusia sunt judecate în public. Dar și aceste cazuri cred că vor fi începe să fie judecate cu ușile închise, pur și simplu pentru ca publicul larg și mass-media să nu vadă în ce măsură se intervine asupra anumitor cazuri, se acționează ilegal, și cum totul e cusut cu ață albă.

Când vine vorba despre cauzele care au legătură cu politica, instanțele pur și simplu nu doresc să comunice nimic despre opozanți, pentru împiedica răspândirea ideilor acestora. Este o chestiune veche. În Uniunea Sovietică, autoritățile chiar spuneau: „Aici nu avem dizidenți, nici opoziție, nici prizonieri politici. Avem doar criminali”. Bukovsky și Ginsburg, Vadim Delaunay și mulți alții au fost condamnați tocmai pentru activitățile lor politice.

În ceea ce-i privește pe Vladimir Kara-Murza și Ilya Yashin, clienții mei, cazurile lor au fost clasificate oficial ca având legătură cu politica. Ei înșiși au fost recunoscuți drept prizonieri politici de unele organizații pentru drepturile omului, în special de organizațiile Memorial și Amnesty International.

Ce ne puteți spune despre argumentele pe care urmează să le prezentați în instanță?

Voi prezenta o serie de argumente referitoare la articolul din Codul penal folosit împotriva clientului meu. Această nouă dispoziție este, în opinia mea, neconstituțională. Articolul 207.3 din Codul penal al Federației Ruse, așa-numitul articol care reglementează cazul disemniării de informații false, este de fapt folosit pentru a lupta împotriva opoziției.

Mai mult, chiar și fără a lua în calcul acest articol al Codului Penal, credem că nu este justificată invocarea acestuia în cazul lui Ilya Yashin. Nu există nimic concret. Nimic, absolut nimic.

Este clar că acest caz a fost deschis doar pentru a-l reduce la tăcere, măcar pentru o vreme, cunoscut fiind faptul că el este un oponent al regimului și că este împotriva prezenței soldaților ruși în Ucraina. Nimic surprinzător. Procurorii fac referire la o infracțiune serioasă, pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

Cum se simte Ilya Yashin?

Clientului meu nu-i place deloc faptul că se află la închisoare, cum era de așteptat! Deși nu-și dorea să treacă printr-o asemenea experiență, nu este suprins. Repetă adesea că autoritățile ar fi preferat să-l vadă în exil, dar el a ales să rămână în Rusia. Și având în vedere situația actuală, autoritățile vor să elimine ce a mai rămas din opoziția rusă, și pe Ilya Yashin, ca reprezentant al acesteia.

Îl apărați și pe Vladimir Kara-Murza. Ce diferențe și asemănări sunt între cazurile lor?

Au multe în comun. În primul rând, a fost invocat același articol din Codul penal în cazul amândurora: sunt acuzați că au răspândit informații false despre acțiunile armatei ruse din Ucraina. Este clar pentru toată lumea că toate mesajele lor reflectă realitatea, evenimentele care se desfășoară în țara noastră legate de conflictul din Ucraina.

Mai au în comun și faptul că autoritățile vor să-i reducă la tăcere, pentru a reprima mișcarea de opoziție din Federația Rusă. Dat fiind că mulți oameni din Rusia sunt împotriva războiului din Ucraina, autoritățile vor să împiedice propagarea mesajului clienților mei.

Există și diferențe. În cazul lui Ilya Yashin, autoritățile au invocat numai articolul pe care l-am menționat anterior, care se regăsește în Codul Penal. Pentru Kara-Mourza, au fost invocate două articole. Cel mai grav dintre acestea este cel care face referire la infracțiunea de înaltă trădare. El riscă 24 de ani de închisoare.

Kara-Mourza este un om cu voință puternică. El va continua să lupte, cum a luptat și pentru libertatea Rusiei și va continua să o facă chiar și din închisoare. Va lupta pentru sine, dar și pentru adevăr. Indiferent de ce acuzații îi vor fi aduse și indiferent de încercăile autorităților de a-l face să pară trădător. Este unul dintre cei mai patrioți oameni pe care îi cunosc.

Dumneavoastră de ce mai rămâneți în Rusia?

De câțiva ani mi se pune această întrebare. Și aș vrea să spun că procesul de înlăturare a avocaților din opoziție a început, sau mai bine zis, se desfășoară deja de destul de mult timp. Ivan Pavlov a trebuit să plece în străinătate. La vremea respectivă, se ocupa cu precădere de cazuri ale oponenților regimului, ale celor acuzați de trădare. Prietenul meu Mark Feigin a fost pur și simplu lipsit de statutul său de avocat. Este dificil. Dar mereu i-am apărat pe reprezentanții opoziției. O fac din 1999 și nu am de gând să renunț.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de rfi.fr