Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Premierul armean își critică aliații din spațiul ex-sovietic

eurasia.jpg

Miniștrii de externe din Armenia, Belarus, Rusia, Tadjikistan, Kazakhstan și Kârgâzstan la reuniunea CSTO de la Dushanbe, Tadjikistan, mai 2021
Sursa imaginii: 
Ministerul de externe al Rusiei via azatutyun.am

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a criticat ineficacitatea Consiliului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) din care face parte țara sa, alături de alte 5 foste republici sovietice. CSTO are, ca și NATO, un punct în tratatul de formare care precizează că atunci când un membru este atacat, se consideră că toți membrii sunt atacați. Premierul armean spune că țara sa a fost atacată de cel puțin 3 ori în ultimii 2 ani de către Azerbaidjan iar CSTO nu a reacționat.

Site-ul postului Europa Liberă, secțiunea în limba armeană, relatează despre o întâlnire a Consiliului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) care a avut loc recent la Erevan. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este o alianță militară interguvernamentală din Eurasia, formată din șase state post-sovietice: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

Similar cu articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, articolul 4 din Tratatul de securitate colectivă stabilește că o agresiune împotriva unui semnatar va fi percepută ca o agresiune împotriva tuturor.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și-a început discursul criticând încă o dată activitățile acestei structuri militare.

„Armenia își termină președinția în cadrul CSTO. Deși a fost un an jubiliar, nu a fost deloc un an jubiliar pentru Armenia. În doi ani, statul (nostru, n.r.) membru al Tratatului de Securitate Colectivă a fost atacat de Azerbaidjan de cel puțin trei ori și de fapt până acum noi nu am primit niciun răspuns de la CSTO cu privire la agresiunea Azerbaidjanului. Aceasta este o lovitură mare pentru imaginea CSTO”, a spus prim-ministrul Armeniei.

 

Putin nu a reușit încă să facă pace între Armenia și Azerbaidjan

„Putin speră la semnarea unui tratat de pace între Azerbaidjan și Armenia,” este un titlu din publicația azeră 1news.az.

Declarația a fost făcută de președintele rus, Vladimir Putin, la întâlnirea Consiliului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Erevan. Vladimir Putin se bazează pe întâlnirea de acum trei săptămâni de la Sochi, scriu jurnaliștii azeri.

Potrivit lui Putin, „rezultatul acestui summit, inclusiv declarația comună, a creat o bază bună pentru viitoare compromisuri.”

„Prin implementarea consecventă a acordurilor privind delimitarea, deblocarea transporturilor și soluționarea problemelor umanitare, este posibilă normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan.”

 

Kazakhstan: Președintele Tokayev reales cu peste 81% din voturi

„Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale, care nu s-au deosebit de rezultatele preliminare,” aflăm din publicația vlast.kz. „Cu alte cuvinte, președintele în exercițiu Kassym-Jomart Tokayev a obținut 81,31% din voturi. Investirea sa va avea loc pe 26 noiembrie.”

Pentru președintele în exercițiu au votat așadar 6.456.392 de alegători. Următorul clasat  Zhiguli Dayrabayev  a câștigat 3,42%. Restul candidaților la alegerile prezidențiale din Kazakhstan au câștigat sub trei procente din voturi.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Anahit Safarian - Armenia

Sona Rustamova - Azerbaidjan

Aiya Kessikbayeva – Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 24 noiembrie 2022