Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Kurzii - țapul ispășitor de care regimurile autocrate din Turcia și Iran au nevoie” (interviu RFI)

kurzi.jpg

Adolescenți kurzi lângă o stație electrică lovită de rachete turcești în satul Taql Baql, Siria, 20 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
© Baderkhan Ahmad, AP via France24

Kurzii din Siria și Irak sunt din nou vizați de atacurile Turciei. Armata lui Erdogan a lansat operațiunea „Gheara Sabiei” (”Sword Claw”) duminică, 20 noiembrie. Marți, aceasta a lovit mai multe obiective în zonele controlate de forțele kurde din Siria, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va lansa „în curând” o operațiune terestră în nordul țării. De câteva luni, Ankara – care a atribuit atacul criminal comis pe 13 noiembrie la Istanbul luptătorilor kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și YPG (Unitățile de Protecție a Poporului) – vizează orașul simbolic Kobané, preluat de la jihadiștii organizației Stat Islamic.

Republica Islamică Iran bombardează și ea Kurdistanul irakian. Iranul acuză mișcările kurde că se află la baza protestului național declanșat de moartea tinere kurde Mahsa Amini, pe 16 septembrie, după arestarea acesteia de către poliția moralității pentru purtarea nepotrivită a vălului.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în regiune și care sunt motivele din spatele acestor atacuri în Siria și Irak, France 24 l-a intervievat pe Adel Bakawan, directorul Centrului Francez de Cercetare asupra Irakului (Cfri) și specialist în probleme kurde:

France 24: Kurzii sunt atacați de Turcia și Iran, respectiv în Siria și Irak. Credeți că cele două țări s-au unit pentru a-și atinge scopul?

Adel Bakawan: Încă nu există nicio dovadă a unei alianțe între Ankara și Teheran. Cu toate acestea, nu putem exclude complet această variantă. Nu putem decât să observăm că aceste două puteri regionale trec prin perioade critice. În Turcia, o țară afectată de o criză economică gravă, Recep Tayyip Erdogan nu este văzut foarte bine, mai ales că urmează alegerile prezidențiale din iunie 2023. Președintele turc se află în mare dificultate din punct de vedere politic și este în centrul tensiunilor diplomatice cu occidentalii. Pe de altă parte Iranul se confruntă cu proteste de lungă durată și acuză Washingtonul că le-a provocat. Cu toate acestea, știind că aceste două țări văd populația kurdă de pe teritoriile lor ca un pericol pentru unitatea teritorială, kurzii sunt țapul ispășitor ideal de care au nevoie în prezent.

De ce se concentrează președintele turc asupra kurzilor din Siria?

Cu cât ne apropiem de alegerile prezidențiale, cu atât Recep Tayyip Erdogan va avea și mai mare nevoie de sprijin, căutând să desemneze un inamic care amenință securitatea, coeziunea națională și stabilitatea țării. Acest lucru îi permite să se prezinte drept salvatorul și protectorul națiunii în fața electoratului său și să-i facă pe oameni să uite situația economică slabă a Turciei. De aceea a găsit un vinovat, și anume kurzii din Siria, al căror teritoriu este administrat de filiala locală a PKK, mișcare clasificată ca organizație teroristă de Ankara, dar și de Washington și Uniunea Europeană.

 

Interviul France24 integral aici

Traducere de Eremia Iulia Maria