
Politică
O imagine în premieră și simbolurile sale: Kim, misterioasa sa fiică și o rachetă balistică. Intercontinentală
kim_racheta_coreea_de_nord.jpg

În fotografie, fiica lui Kim Jong-un poartă o jachetă albă în timp ce tatăl său o ține ferm de mână. Imaginea, publicată sâmbătă, 19 noiembrie, de presa oficială nord-coreeană, ar putea prezenta un moment intim tată-fiică dacă pe fundal nu s-ar afla acea achetă balistică impunătoare.
Tânăra Ju-ae este unul dintre cei trei copii pe care îi are alături de soția sa, Ri Sol-ju, conform serviciilor de infformații occidentale.
Dennis Rodman, ”tatăl cel bun” și ”fetița”
Atracția pozei este fata și nu racheta impresionantă despre care mass-media oficială pretinde că ar fi un Hwasong-17, una dintre cele mai puternice rachete intercontinentale nord-coreene.
Existența copiilor lui Kim Jong-un nu fusese niciodată confirmată până acum. Singura referire la Ju-ae „a fost făcută de baschetbalistul american Dennis Rodman după vizita sa în Coreea de Nord în 2013”, menționează Antoine Bondaz, specialist în Coreea de Nord la Fundația pentru Cercetare Strategică (FRS).
La acea vreme, sportivul american îl descria pe lider drept un „tată bun” care avea „o fetiță”, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian. Prin urmare, Ju-ae ar trebui să aibă cel puțin zece ani în prezent și se presupune că ea ar putea fi fata din fotografie.
Această imagine, împreună cu alte câteva de același gen, publicate de agenția oficială de știri centrală coreeană (KCNA), oferă o perspectivă foarte rară asupra vieții personale a temutului lider nord-coreean.
Dar prezența lui Ju-ae în fotografie nu servește numai la transformarea lui Kim Jong-un într-un tată bun. Această punere în scenă a unei fete care defilează alături de tatăl ei în fața unei rachete balistice, simbolul prin excelență al armatei și puterii nucleare nord-coreene, „își propune să arate legătura dintre programul nuclear nord-coreean și dinastia Kim”, explică Antoine Bondaz.
Kim Jong-un profită de această ipostază pentru a arăta atât poporului său, cât și comunității internaționale că „puterea nucleară este o afacere de familie în Coreea de Nord”, adaugă André Carvalho, specialist în strategia militară a țărilor asiatice, pentru King's College din Londra și Echipa internațională pentru studiul securității (ITSS) Verona, un colectiv internațional de experți în probleme de securitate internațională.
Ju-ae, pe linia de succesiune?
Arma nucleară reprezintă principala forță a „regatului pustnic” și, legând această rachetă de conceptul de familie, Kim Jong-un demonstrează că el este, într-un fel, „un tată” al simbolului puterii nord-coreene.
Această imagine servește și drept avertisment pentru facțiunile mai puțin docile ale regimului. „Avem întotdeauna impresia că nu există opoziție în Coreea de Nord, dar nu este adevărat, iar această punere în scenă ar putea fi și un semnal către cei care ar putea visa la o Coreea de Nord fără Kim în fruntea ei, că nu există regim fără Kim Jong-un și dinastia lui, deoarece ei sunt stăpânii forței nucleare”, analizează André Carvalho.
Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Kim Jong-un ar fi optat să fie fotografiat cu fiica lui, mai degrabă decât cu fiul său. În dinastia Kim, puterea este transmisă de la tată la fiu, iar apariția împreună cu descendentul său ar fi putut fi percepută diferit, „în timp ce scopul aici nu este de a evoca succesiunea, ci aspectul dinastic al energiei nucleare”, explică Antoine Bondaz.
Mica doză de ”modernitate”
Acest specialist demontează ideea susținută de unii experți că Kim Jong-un „își pregătește țara pentru posibilitatea ca Ju-ae să fie succesoarea sa deoarece ar avea mai multe în comun cu ea decât cu fiul său”. Conform lui Antoine Bondaz, adevăratul moștenitor ar duce o viață mai bună departe de ochii lumii. „În Coreea de Nord, prezentarea succesorului nu este considerată o strategie bună”, asigură expertul Fundaţiei pentru cercetarea strategică.
Cu toate acestea, prezentarea oficială a fiicei sale în acest context militar „sugerează că ea va avea un rol important de jucat în viitor”, crede André Carvalho. Kim Jong-un nu ezită să arate importanța femeilor din familia lui. El îi permisese deja surorii sale, Kim Yo-jong, să-l reprezinte la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, înainte de a o numi într-o poziție importantă în cadrul statului.
Aceasta este poate mica doză de modernitate a dictatorului nord-coreean. „Într-o societate patriarhală precum Coreea de Nord, Kim Jong-un știe că, fără o mână de ajutor din partea lui, femeile nu vor avea dreptul de a ocupa poziții importante în cadrul statului”, conchide André Carvalho.
Prin urmare, această fotografie face posibilă și reafirmarea unui principiu pe care Kim Jong-un a avut grijă să-l includă în legea privind utilizarea armelor nucleare, adoptată la începutul lunii septembrie 2022. În acest text, „se precizează că în cazul unei lovituri de decapitare (care ar viza asasinarea lui Kim Jong-un, n. red.), țara ar răspunde cu o armă nucleară”, menționează Antoine Bondaz.
Este un mod de a spune că țara va rămâne o putere nucleară și după ce el nu va mai fi lider. Chiar dacă Kim Jong-un va muri, cineva din familia lui va apăsa butonul nuclear, fie că va fi succesorul lui sau fetița îmbrăcată în alb....
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24
Editor: Șerban Georgescu