Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Șantajul" Ungariei nu funcționează. Cel puțin, deocamdată

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
Sursa imaginii: 
Bertrand Guay/AP via RFI

Ungaria rămâne, pentru moment, cu fondurile europene blocate. Reformele promise de Budapesta nu au convins Comisia Europeană. Și nici veto-ul cu care Ungaria amenință în Consiliu nu pare să-i fi speriat pe cei de la Comisia Europeană.

Fondurile europene ale Ungariei sunt în pericol. Comisia Europeană a concluzionat că reformele cerute guvernului de la Budapesta nu sunt convingătoare. 

În mod normal, Ungaria ar trebui să beneficieze de 7,5 miliarde EUR din fondurile de coeziune și de 5,8 miliarde EUR,  din Planul de redresare și reziliență – bani pe care UE i-a înghețat temporar din cauza preocupărilor privind independența justiției și problemelor legate de achizițiile publice și conflictele de interese.

Statele membre vor decide

După cum transmite Reuters, miercuri, Comisia a recomandat aprobarea planului de redresare și reziliență, dar banii vor rămâne blocați până când Budapesta va implementa un număr de 27 de actualizări specifice ale statului de drept.

Comisia a pus la îndoială independența nou createi "autorități de integritate" a Ungariei precum și progresele Budapestei în ceea ce privește declararea averilor. De asemenea, este criticată posibilitatea legală de revizuire a deciziei procurorului cu privire la urmărirea unui caz.

Între timp, Comisia a concluzionat, de asemenea, că Ungaria nu și-a îndeplinit un angajament anterior, privind 17 reforme ale statului de drept care sunt necesare pentru a accesa fondurile de coeziune.

Acestea sunt blocate prin intermediul  mecanismului de condiționalitate, care leagă alocarea fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept.

După cum comentează Politico, mișcarea Comisiei vine ca o surpriză, deoarece se aștepta ca  Bruxelles și Budapesta să ajungă, în cele din urmă, la un acord privind eliberarea banilor.

Însă Comisia a preferat să lase decizia finală în mâinile statelor membre, care ar trebui să se pronunțe până pe 19 decembrie.

Presiunea este mare

Pe de o parte, într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European a cerut Executivului să dea dovadă de fermitate în privința Ungariei și statelor membre să adopte poziția critică a Comisiei cu privire la reformele aplicate de guvernul de la Budapesta.

De partea sa, Ungaria amenință să blocheze în Consiliu ajutorul financiar pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro. Un ajutor pe care Parlamentul European l-a aprobat deja, cu o largă majoritate, dar care va trebui aprobat, în unanimitate, de statele membre. Budapesta a anunțat însă un ajutor individual, de 187 de milioane de euro, pentru Kiev.

De asemenea, Parlamentul ungar, dominat de partidul lui Viktor Orban, amână fără vreo explicație credibilă ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei.

Recent, comisarul pentru Buget, Johannes Hahn, a caracterizat jocul Ungariei drept "comportament ridicol" și un "șantaj politic pur".

Acest șantaj, după cum l-a numit oficialul european, pare să nu funcționeze. Cel puțin deocamdată.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 25 noiembrie 2022