
Politică
Europa Plus: ”Cauza crizei energetice este războiul nesăbuit declanșat de Rusia”
macedonia.jpg

În cadrul forumului, la care au participat, printre alții, Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, Anne Linde, ministru de externe al Suediei și premierul kosovar Albin Kurti, șeful guvernului de la Skopje a ținut să sublinieze că situația din Balcani este cu atât mai gravă cu cât ”toate țările din regiune, cu excepția poate a Bosniei-Herțegovina și a Croației, sunt dependente de importul de electricitate în proporții de la 17 la 73% din totalul consumului intern”, precizează sursa citată.
”Aproape toată energia electrică produsă în această regiune se face în unități industriale vechi, nemodernizate, folosind drept combustibil lignitul sau gazele naturale din Rusia. Dar și infrastructura pentru transportul acestor gaze este depășită din punct de vedere tehnic, iar Rusia devine un furnizor problematic. Este nevoie de investiții masive pentru modernizare și este nevoie, mai ales, să reușim să menținem în tot acest timp tarife pe care populația să le poată suporta. Iată care sunt problemele noastre aici în Balcani și iată de ce cred că ecologia nu este acum o prioritate”, a spus premierul Kovatchevski.
Kosovo: Acord provizoriu privind plăcuțele de înmatriculare sârbești
Șeful diplomației euriopene Josep Borrell a anunțat că miercuri la Bruxelles delegațiile de negociatori din Kosovo și Serbia au încheiat un acord privind detensionarea conflictului privind plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia care continuă să circule pe teritoriul Kosovo. Cu toate acestea, acordul nu a fost confirmat oficial de cele două părți, iar premierul kosovar a ținut să precizeze ulterior că este vorba doar despre o înțelegere provizorie, scrie agenția de știri Kosova Press.
De menționat că nici din partea sârbă nu există o confirmare oficială a încheierii acordului.
„Foarte încântat să anunț că negociatorii șefi din Kosovo și Serbia, sub facilitarea UE, au convenit asupra măsurilor pentru a evita o nouă escaladare și pentru a se concentra pe deplin asupra propunerii de normalizare a relațiilor lor. Serbia va înceta să mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirile orașelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acțiunile ulterioare legate de reînmatricularea vehiculelor ”, a transmis Borrell pe contul său de Twitter.
Anterior, autoritățile de la Priștina anunțaseră că de joi vor începe să emită amenzi pentru cei circa 10 000 de sârbi din Kosovo care continuă să circule cu autoturisme cu plăcuțe de înmatriculare auto emise de Serbia.
O încercare anterioară de a încheia un acord a avut loc luni în cadrul unei întâlniri dintre premierul kosovar Albin Kurti și președintele sârb Aleksandar Vucic, care s-a încheiat însă fără nici un rezultat.
Conflictul privind preschimbarea plăcuțelor de înmatriculare a provocat în această vară ciocniri violente în nordul țării, soldat cu morți și răniți, după ce șoferii sârbi au blocat cu camioanele principalul drum național din regiune.
Albania: 50 de ani de la stabilirea regulilor de bază ale ortografiei albaneze
La Tirana s-a inaugurat recent expoziția ”Limba albaneză, alfabet și ortografie” care prezintă documente și fotografii istorice de la Congresul organizat în 1972 de Institutul național de lingvistică în care s-au stabilit regulile de bază ale ortografiei albaneze, transmite publicația SOT.
Scopul principal al evenimentului de acum 50 de ani a fost, în fond, stabilirea limbii albanzeze moderne, o limbă comună pentru cetățenii albanezi, dar și pentru comunitățile de albanezi de pretutindeni, inclusiv din Kosovo, Macedonia de Nord sau Italia, precizează sursa citată.
Expoziția descrie, prin documente și fotografii, întregul parcurs al acestui proces, începând cu stabilirea unui alfabet unic (1908) până la Congresul din 1972.
Este subliniat rolul esențial pe care l-a avut în acest sens Lasgush Poradeci (1899-1987), poet, scriitor și filolog, care a tradus în albaneză numeroase opere esențiale din literatura universală – engleză, franceză, germană, italiană, rusă - considerat un adevărat pionier al literaturii albaneze moderne.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :
Ankica Angelovska – Macedonia de Nord
Mihane Bequiri - Kosovo
Chloé Tomço – Albania
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei