Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Un jucător de bază al echipei naționale de fotbal a fost arestat

iran_fotbal.jpg

Voria Ghafuri, fotbalist în naționala Iranului, aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Fotbalistul Voria Ghafuri (35 de ani), originar din Kurdistan, cu 28 de selecții în echipa națională a iranului, a fost arestat joi de autoritățile islamiste de la Teheran pentru că ar fi „pătat reputația echipei naționale și a făcut propagandă împotriva statului”, transmite rfi.fr.

Susținător activ al protestelor din Iran declanșate după uciderea în detenție, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, care fusese arestată pentru nerespectarea codului vestimentar islamic, fotbalistul nu a făcut deplasarea în Qatar alături de colegii săi de la națională, el fiind nevoit să-și părăsească echipa încă din iulie a.c., după ce postase pe rețelele sociale mai multe mesaje provocatoare la adresa autorităților.

Protestele din Iran continuă de mai bine de două luni, iar represiunea este din ce în ce mai violentă, sute de oameni fiind uciși și zeci de mii arestați. În semn de susținere a revoltei, jucătorii naționalei Iranului nu au intonat imnul de stat al țării lor înaintea partidei împotriva Angliei de la Cupa Mondială din Qatar.

”Nu vă puteți imagina câte trebuie să îndure jucătorii naționalei de fotbal pentru simplul fapt de a dori să se exprime liber”, a declarat luni starul echipei reprezentative a Iranului, Sardar Amzun.

La rândul său selecționerul portughez al naționalei, Carlos Queiroz, a invocat în repetate rânduri presiunile politice la care sunt supuși jucătorii săi.