Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban: Acest Guvern într-un an de zile a sărăcit toată populația, a pierdut clar războiul cu inflația

Ludovic Orban caz OMV Guvern

Ludovic Orban: Mi se pare jalnică atitudinea Guvernului în cazul OMV
Ludovic Orban: Mi se pare jalnică atitudinea Guvernului în cazul OMV
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Justinel Stavaru

Fostul premier Ludovic Orban critică la RFI decizia coaliției privind majorarea pensiilor cu 12,5%. ”Guvernul continuă să mențină o scădere a puterii de cumpărare”, spune președintele partidului Forța Dreptei.

Coaliția a anunțat recent că pensiile vor fi majorate cu 12,5%, de la 1 ianuarie anul viitor. În paralel, statul va acorda o serie de ajutoare sociale pensionarilor cu venituri modeste, vouchere valorice la două luni și ajutoare financiare pentru factura la energie.

Ludovic Orban critică majorarea pensiilor cu 12,5%: ”O decizie foarte proastă. Acest Guvern într-un an de zile a sărăcit toată populația României, indiferent cum își câștigă veniturile, din salariu, din pensie, din dividende, din venituri încasate ca persoană fizică autorizată sau din veniturile încasate din activități independente sau veniturile încasate în exercitarea unei profesii liberale. Practic, puterea de cumpărare a populației a fost literalmente distrusă de o inflație scăpată de sub control. Guvernul a pierdut clar războiul cu inflația și această inflație a erodat grav puterea de cumpărare a veniturilor cetățenilor români”.

În opinia sa, ”compensarea oferită prin această creștere cu 12,5% practic continuă să mențină o scădere a puterii de cumpărare. Rata inflației a fost 15,9%, iar Guvernul se mai și laudă cu o creștere economică. În mod normal, dacă s-ar ține cont de rata inflației din acest an și de creșterea economică din acest an, creșterea punctului de pensie ar trebui să fie de aproximativ 18%. Noi am și depus un proiect de lege în acest sens, care să permită Guvernului să crească punctul de pensie cu 18%. Alte categorii de venituri care sunt acordate sunt venituri întâmplătoare sau de unică folosință, care nu au nici o fundamentare. Una este să crești punctul de pensie, iar prin creșterea punctului de pensie să garantezi plata unei pensii la un cuantum care să nu fie influențat de diferite decizii guvernamentale și alta e să faci niște plăți întâmplătoare, care sunt date alandala și care practic nu oferă nici o garanție de perspectivă pentru pensionarii care înregistrează venituri. Pe de altă parte, este și profund nedrept acest mecanism, pentru că pensionarii ale căror pensii se calculează pe baza contribuției au niște drepturi, indiferent de mărimea pensiei, dreptul de a le menține puterea de cumpărare. Asta nu e o pomană pe care o dă Guvernul din buzunarul propriu către pensionari, este un drept al pensionarilor de a li se menține puterea de cumpărare a pensiei. Or Guvernul nu menține puterea de cumpărare a pensiilor care sunt calculate pe contributivitate, prin această indexare și continuă să perpetueze o scădere a puterii de cumpărare a pensiei”.

 

”Puterea de cumpărare a pensiei s-a erodat dramatic”

 

Ludovic Orban reproșează coaliției că nu-și respectă angajamentele față de populație: ”Eu am să dau un exemplu, eu am fost atacat toată campania electorală că nu am crescut punctul de pensie cu 40%, așa cum demagogic susținea PSD-ul, dar am crescut punctul de pensie în an de criză economică provocată de pandemie cu 14%, când rata anuală a inflației a fost de 2,5%. Deci, practic, puterea de cumpărare a pensiilor a crescut în mod evident în timpul Guvernului meu, în timp ce acum, puterea de cumpărare a pensiei nu numai că s-a erodat dramatic și atenție, s-a erodat și în 2021, pentru că în 2021 nu a avut loc nici o indexare a punctului de pensie de la 1 ianuarie și a fost o inflație de peste 5% și s-a erodat și din cauza inflației din acest an, de aproape 16%, care în realitate, creșterea prețurilor resimțită la nivelul coșului zilnic al cheltuielilor unei familii a fost mai mare de 16%, a fost în jur de 23%. Or Guvernul vine și indexează punctul de pensie numai cu 12,5%. Asta în condițiile în care, repet, PSD, n-am să vorbesc de celălalt partener, partenerul minor de guvernare, dar PSD a avut un angajament în momentul în care s-a prezentat în fața cetățenilor de creștere a punctului de pensie în cei patru ani de guvernare. În 2023, conform acestui angajament al PSD, punctul de pensie trebuia să fie 2.170. Or prin creșterea de numai 12,5%, punctul de pensie ajunge la 1.784, adică cu 346 de lei mai puțin decât angajamentul pe care l-a luat PSD”.

 
Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor cu 12,5%