Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: Bolsonaro, amendat cu peste 4 milioane de dolari pentru ”rea credință”

bolsonaro.jpg

Jair Bolsonaro, la Río de Janeiro, Brazilia, 28 octombrie de 2022.
Sursa imaginii: 
© Ricardo Moraes, Reuters via France24

În Brazilia, partidul președintelui învins, Jair Bolsonaro, a depus marți o contestație privind rezultatul alegerilor prezidențiale din octombrie, dar aceasta a fost respinsă chiar a doua zi de Tribunalul Superior Electoral (TSE), care a apreciat-o ca fiind de „rea-credință”. În plus TSE  l-a amendat pe inițiator cu 4,2 milioane de dolari, transmite corespondentul France24.

Partidul politic al președintelui Jair Bolsonaro a fost amendat miercuri, 23 noiembrie, de către autoritatea electorală din Brazilia pentru că a cerut cu „rea-credință” reexaminarea rezultatului alegerilor prezidențiale, câștigate de Lula da Silva.

Instanța a evidențiat „absența probelor și circumstanțelor care să justifice instituirea unei verificări extraordinare” a aproximativ 280.000 de urne electronice utilizate în timpul alegerilor prezidențiale, motiv pentru care a decis și amenda sus menționată.

Candidatul de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie cu 50,9% față de 49,1% pentru șeful statului de extremă dreapta.

Partidul Liberal ceruse marți „invalidarea voturilor din urnele electronice care ar prezenta disfuncționalități uriașe și ar fi dus la consecințe juridice pentru rezultatele turului doi”.

Această formațiune, care a obținut cel mai mare număr de deputați și senatori la finalul alegerilor legislative, consideră că „funcționarea defectuoasă” a cinci modele de urne „pune sub semnul întrebării transparența procesului electoral”. Aceste urne datează dinainte de 2020, a susținut inclusiv Partidul Liberal.

Argumentele prezentate sunt „absolut false”, declară Alexandre de Moraes, președintele TSE, iar cererea este „ofensatoare pentru statul de drept democratic și realizată în mod incoerent, cu scopul de a încuraja mișcările criminale și antidemocratice”. Aceste mișcări, adaugă el, s-au manifestat prin „amenințări grave și violente” în timpul blocajelor rutiere din toată țara.

După victoria lui Lula, susținătorii lui Jair Bolsonaro au organizat sute de blocaje care au durat câteva zile și au dus la confruntări cu forțele de securitate.

Jair Bolsonaro a dispărut practic din viața publică de mai bine de trei săptămâni, după anunțul înfrângerii sale la ultimele alegeri de către fostul președinte Lula (2003-2010). El a rupt tăcerea două zile mai târziu, fără să-și recunoască în mod explicit înfrângerea, evocând „sentimentul de nedreptate” al susținătorilor săi care au manifestat în fața secțiilor de votare, cerând chiar intervenția militară.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24