Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


America după alegeri: aripa dreaptă a partidului Republican, majoritar în viitoarea Cameră federală, promite o avalanșă de anchete

elections2022advocacy.agc_.org_.png

Sursa imaginii: 
advocacy.agc.org

La 23 noiembrie, cu victoria lui Kevin Kiley în circumscripția a 3-a din California, Republicanii din Camera Reprezentanților au ajuns la 220 de fotolii în viitoarea Legislatură. 20 de zile după alegeri, rămân ne-contabilizate voturile din două districte care, conform previziunilor, vor fi adjudecate de Republicani.  Cu o majoritate fragilă, probabil 222-213, Republicanii ar trebui, în interesul guvernării, să se deplaseze spre centru. Problema--și pentru țară tragedia momentului--este că această deplasare nu este posibilă. Kevin McCarthy, actualul lider al minorității, are nevoie, pentru a deveni președinte al Camerei, de voturile aripei drepte, radicale, a partidului, în condițiile în care 31 de deputați Republicani și-au anunțat deja opoziția la candidatura sa. În tabăra Democrată, redevenită minoritară după patru ani, apele sunt mai liniștite: întreaga echipă de conducere, inclusiv Nancy Pelosi, actuala președintă a Camerei, a decis să nu re-candideze, făcând loc unei noi generații de politicieni, în frunte cu Hakeem Jeffries, newyorkez ca și viitorul lider al majorității Democrate din Senat, Charles Schumer.

Corespondentul RFI în SUA despre o conjunctură post-electorală complicată:

Radicali, dar nu liberi, ci înrobiți voinței și capriciilor unui singur om, fostul--pentru ei mereu actual--președinte Donald Trump.

La 17 noiembrie, o zi după ce au atins 218, cifra magică a majorității camerale, un decar de ași ai servilismului Republican s-au prezentat în sala de presă a Parlamentului pentru a declina prioritățile lor legislative pentru următorii doi ani.

În esență, investigații cât încape.

"În comitetul juridic ne vom concentra asupra politizării ministerului Justiției. 14 agenți ai Poliției Federale (FBI) au apărut, ca avertizori de integritate, în fața grupului Republican al comitetului pentru a dezvălui "putreziciunea totală" a conducerii superioare. Când va înceta Poliția Federală să se amestece în alegeri? În 2016 au spionat campania președintelui Trump, în 2018 a fost ancheta Mueller, în 2020 FBI-ul a mușamalizat informații despre Hunter Biden, în 2022,  a percheziționat,  cu 91 de zile înaintea alegerilor, reședința președintelui Trump",

a detaliat, cu debitu-i verbal torențial revărsat asupra adversarilor trumpieni, reali sau imaginari, deputatul de Ohio Jim Jordan, lider desemnat al comitetului. Deputat federal din 2007, reales în acest an la o diferență de aproape 40 de procente într-una dintre acele circumscripții care plebiscitează mecanic oferta Republicană, indiferent de calitatea ei, fost deputat și apoi senator statal, Jim Jordan este urmărit de bănuiala că între 1986 și 1994, când era vice-antrenor al echipei de lupte libere a Universității statului Ohio, a trecut sub tăcere abuzurile sexuale ale doctorului echipei, Richard Strauss.

Nici Republicanii din comitetul de supraveghere și control n-au stat degeaba cât țara era  în toiul pandemiei și sub amenințarea recesiunii. Printre voturi în opoziție la inițiativele sociale și economic-stimulative ale Administrației Biden, ei lucrau, zi și noapte, la disecarea celor 120.000 de e-mailuri și 30.000 de texte telefonice găsite pe un laptop dat la reparații în aprilie 2019 și apoi uitat de fiul președintelui, Hunter, pe atunci pradă alcoolismului, toxico-dependenței și problemelor maritale.

Viitorul șef al comitetului, James Comer,  licențiat în agronomie și proprietar de fermă, ales de Kentucky începând din 2016 și reales în acest an la o diferență zdrobitoare, a ieșit la rampă, într-o stare euforic-majoritară, pentru a vești lumii că familia Biden--înțelegând președintele, fratele său James și fiul Hunter--ar fi traficat influență "în peste 50 de țări", printre ele China și Rusia, și ar fi plănuit, cu "știința și participarea lui Joe Biden",  să "escrocheze" investitori interni cu sume de ordinul sutelor de mii de dolari.

"Între duzinele de companii-fațadă create de familia Biden au fost semnalate transferuri de milioane, peste 150 dintre ele marcate ca suspecte de bănci americane. Aceste tranzacții dubioase arată că  în uele cazuri familia Biden a făcut afaceri cu entități bănuite de trafic de carne vie. Probele ridică întrebarea neliniștitoare dacă președintele Biden  reprezintă un risc  la adresa siguranței naționale".

Hunter Biden, menționat în 24 de rânduri la conferința de presă de pe 17 noiembrie, nu este singura obsesie a Republicanilor proaspăt majoritari. Ei--mai exact cei din extrema dreaptă împinși în față, din calcul politicianist, de liderul lor veșnic flexibil Kevin McCarthy--au și alte ținte: epidemiologul Anthony Fauci, ministrul Siguranței Interne, Mayorkas și, în ordine tematică,  ajutorul către Ucraina.  "A devenit Ucraina al 51-lea stat al uniunii"? a întrebat re-aleasa de Georgia, Marjorie Taylor Greene, cvadragenară care acum un an, la mijlocul primului ei mandat,  a fost cenzurată pentru ieșiri anti-semite, care se asociază cu indivizi și entități ce împroașcă noroi negaționist,  care a comparat restricțiile anti-covid cu persecutarea evreilor în era nazistă, care crede în cele mai năstrușnice conspirații--printre ele că Hillary Clinton a făcut parte dintr-o rețea criminal-pedofilă--și care face, cu orice ocazie, apologia lui Putin.

"Americanii, contribuabilii acestei țări, merită să știe unde se duc, cum sunt cheltuiți banii  pentru Ucraina,  cele 54 de miliarde alocate de Parlament.  Nu cumva au sfârșit și  în buzunarele Democraților americani ca ajutor în campaniile lor de realegere?  Să comparăm cu banii alocați frontierei noastre sudice. Zidul președintelui Trump ar fi costat 22 de miliarde. Ignorăm pericolele de la granița sudică, ignorăm criza siguranței naționale în propria noastră țară, dar apărăm granițele unei țări străine și alimentăm un război prin interpuși cu Rusia.  5 milioane de persoane au traversat ilegal frontiera de când Joe Biden și-a intrat în atribuțiuni. Câți ruși au invadat Ucraina? 82.000",

scanda interogativ Marjorie Taylor Greene, care se proclamă, cu emfază, creștin-naționalistă. "Nici o lețcaie în plus pentru Ucraina", seconda entuziast alesul Floridei, Matt Gaetz, subiect al unui dosar penal--astăzi clasat din motive tehnice--pentru abuz sexual și trafic interstatal de minore, în viitoarea Legislatură  membru proeminent al comitetului juridic și celui pentru forțele armate.

 Matt Gaetz e consecvent: în 2021 a fost suspendat de  baroul floridian pentru neplata cotizațiilor.

Kevin McCarthy, care a visat toată viața demnitatea de președinte al Camerei, are nevoie, pentru a se alege, de un Matt Gaetz, un Comer, o Marjorie Taylor Greene, chiar de un Paul Gosar,  realesul arizonian sedițios repudiat public de propria-i familie și distins, ca mulți alții din cohorta radicală, prin poziționări conspiraționiste și antisemite.

"Asta vom avea în următorii doi ani. Tragedia este că acum, când țara-i confruntată cu probleme serioase, Republicanii vor fi ocupați cu atacuri meschine împotriva celor care au încercat să-l tragă la răspundere pe Trump, cu tentative de blocaj instituțional și eforturi de a reduce pensiile sociale și asigurarea medicală de stat. E absurd. Lunaticii au ajuns la butoane. Liderul majorității, Kevin McCarthy, cunoscut pentru flexibilitatea, maleabilitatea sa morală, va face ce i se spune de către Trump și elementele extreme din grupul său parlamentar,

considera una dintre țintele predilecte ale radicalilor Republicani, deputatul de California Adam Schiff.