Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureștiul devine în aceste zile centrul diplomației globale

munchen_leaders.jpg

Reuniune a liderilor de la München, Cairo, Egipt, octombrie 2019
Sursa imaginii: 
securityconference.org

În această săptămână începe la București reuniunea miniștrilor de externe din țările membre ale Alianței Atlantice. O întâlnire a cărei agendă va fi dominată, evident, de situația din Ucraina. Dar aria evenimentelor care au loc în aceste zile în capitala României este mult mai largă.

Începând de astăzi, timp de trei zile, Bucureștiul devine centrul diplomației globale, cu o serie întreagă de evenimente în jurul reuniunii ministeriale a NATO, programată pentru miercuri și joi.

Dar deja începând de duminică, la București are loc Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), un format al celebrei Conferinţe de Securitate de la München, care va pregăti viitoarea reuniune oficială ce are loc, în mod tradițional, în luna februarie, în orașul bavarez.

La București se vor reuni, de asemenea, miniștrii de externe din G7, fiind pentru prima dată când capitala României găzduiește un format al organizației celor mai puternice economii de pe glob.

În marja reuniunii NATO, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, va discuta cu președintele Klaus Iohannis și ministrul de externe Bogdan Aurescu. Precedenta vizită a unui șef al diplomației americane în România datează din 2005, când titularul postului era Condoleeza Rice.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va întâlni, luni, la București, cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, iar marți are programată o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

 

Reuniunea NATO: Ucraina, energia, China...

Reuniunea miniștrilor de externe ai Alianței Atlantice va avea ca punct principal pe agendă, evident, situația din Ucraina. Este așteptat un răspuns viguros al aliaților la noua tactică de distrugere sistematică a infrastructurii energetice și de lovire oarbă a țintelor civile, promovată de Kremlin.

Pentru prima dată, la reuniunea ministerială participă Suedia și Finlanda, țări care și-au manifestat dorința de a se alătura NATO, dar a căror aderare nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria.

La București vor fi prezenți, pentru a discuta despre provocările de securitate, miniștrii de externe din Ucraina, Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Dar șefii diplomațiilor din NATO vor aborda și teme precum securitatea energetică sau amenințarea Chinei.

Reuniunea G7 de la București se va axa, de asemenea, pe situația din Ucraina și mai ales pe modalitățile prin care se va putea asigura aprovizionarea cu energie. Aceasta, în condițiile în care bombardamentele Kremlinului vizează în mod deliberat infrastructura energetică a țării.

Așadar, o serie de evenimente importante, despre care vă vom ține la curent în zilele ce urmează.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 noiembrie 2022