Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Ana Brnabić: Serbia rămâne angajată pe calea integrării europene

serbia.jpg

Șeful delegației UE în Serbia, Emanuele Giaufret și premierul Serbiei, Ana Brnabic, la Belgrad, 25 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Guvernul Serbiei / srbija.gov.rs

Revista presei Europa Plus:

  • Belgradul consideră că integrarea europeană servește cel mai bine intereselor cetățenilor săi și economiei țării, a declarat la o întâlnire recentă cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene, premierul țării, Ana Brnabić.
  • Între timp, una dintre cele mai mari companii bulgărești deținută de Lukoil, a decis să își mute cartierul general și să plătească taxe în Bulgaria, dacă i se permite să prelucreze în continuare petrol rusesc.

„Serbia rămâne angajată pe calea integrării europene,” titrează www.politika.rs care comentează întâlnirea de la sfârșitul săptămânii trecute, dintre premierul Serbiei, Ana Brnabić și ambasadorii statelor membre UE.

Prim-ministrul Serbiei, „a subliniat că (integrarea europeană, n.r.) este cel mai bun lucru care poate servi interesele cetățenilor sârbi și economiei.”

Potrivit lui Brnabić, „s-au discutat trei subiecte de bază - dialogul dintre Belgrad și Pristina, alinierea politicii externe a Serbiei cu UE și realizarea de reforme, dintre care cea mai importantă este în zona statului de drept”.

Premierul Serbiei a subliniat că țara sa este în favoarea dialogului și a continuării discuțiilor.

„Este mai bine să ai conversații timp de o mie de ani, decât un conflict pentru o zi.... Pacea este cel mai important lucru și vom continua să milităm pentru dialog, discuții, pentru a păstra pacea și stabilitatea”, a spus premierul.

Când vine vorba de conformitatea cu politica externă a Uniunii, Brnabić spune că acest subiect este întotdeauna complex.

„Avem unele dezacorduri, dar avem și o dialog bun despre acest subiect, un schimb de argumente și o înțelegere destul de bună până acum”.

 

Lukoil Neftochim Burgas își mută sediul fiscal în Bularia

„Lukoil Neftochim Burgas și Lukoil Bulgaria își vor muta afacerile, veniturile și taxele în Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2023,  din Țările de Jos și Elveția,” scrie www.bta.bg. Jurnaliștii bulgari îl citează pe viceprim-ministrul bulgar pentru politici economice, ministru al transporturilor și comunicațiilor, Hristo Aleksiev.

Compania a fost de acord să înceapă să-și plătească taxele în Bulgaria, cu condiția să i se permită să continue să prelucreze în principal petrol rusesc și să-și exporte produsele petroliere.

„Veniturile bugetare suplimentare vor fi cheltuite pentru compensarea prețului combustibilului pentru persoane fizice și întreprinderi”, a spus vicepremierul. Oficialul bulgar spune că se lucrează la un program de compensare pentru grupurile sociale vulnerabile.

Lukoil Neftohim Burgas, cu sediul în Burgas, Bulgaria, este cea mai mare rafinărie de petrol din Balcani și cea mai mare întreprindere industrială din Bulgaria. Societatea este deținută de gigantul petrolier rus LUKOIL.

 

Președintele croat nu vrea ca țara sa să antreneze soldați ucraineni

„Președintele croat, Zoran Milanović, a refuzat să ia în considerare scrisoarea ministrului Apărării, Mario Banožić, prin care acesta îi solicita aprobarea pentru antrenarea  forțelor ucrainene pe teritoriul Croației,” relatează vijesti.hrt.hr. Motivul invocat de președintele croat este că ministrul apărării nu ar fi autorizat să facă o asemenea solicitare.

Milanović și-a exprimat anterior opoziția față de pregătirea soldaților ucraineni în Croația.

„Conform Constituției Republicii Croația, singurii care pot lua astfel de decizii sunt Guvernul Republicii Croația, Președintele Republicii Croația și, eventual, Parlamentul Croației,” precizează un comunicat de presă.

„În Parlament este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a lua o astfel de decizie și nu văd de ce președintele Republicii a respins această posibilitate. Nu are rost să punem sub semnul întrebării procedura de luare a deciziilor”, a spus ministrul apărării, Mario Banožić. El a adăugat că a primit decizia președintelui drept „un teren de antrenament pentru sustragerea de la răspundere”.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Emilija Šarović - Serbia

Aleksandra Miladinova - Bulgaria

Kristian Pintar – Croația

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 28 noiembrie 2022