Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”România și Croația sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen”

croatia_externe_aurescu.jpg

Ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația Gordan Grlić Radman și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, la București, 28 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
mae.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut luni la București o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman, în cadrul căreia principalele subiecte de discuție au vizat aderarea celor două țări la spațiul Schengen și la OCDE, transmite Agerpres.

"În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar.

Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii.

Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state", a spus Aurescu după întâlnire.

Discuţiile au vizat şi aderarea României şi Croaţiei la OCDE.

"Suntem împreună candidaţi în acest proces şi lucrăm împreună pentru paşii următori către procesul de negociere a aderării", a spus Aurescu.

Ministrul croat a arătat că ţara sa se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie şi că susţine adoptarea aceleiaşi decizii şi pentru România şi Bulgaria.

"Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria", a spus Gordan Grlic Radman.

El a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România.