Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste fără precedent în marile orașe din China (video)

proteste_china.jpg

Proteste antiguvernamentale la Shanghai, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Poliția a arestat luni două persoane la Shanghai, unde manifestanții s-au adunat în weekend pentru a protesta împotriva restricțiilor de sănătate legate de Covid și pentru a cere mai multe libertăți, Duminică, mulțimi de protestatari, răspunzând apelurilor de pe rețelele de socializare, și-au exprimat furia la Beijing, Shanghai și Wuhan, luând poliția prin surprindere, fiind vorba de o mobilizare a manifestanților de o amploare nemaiîntâlnită de la revoltele prodemocrație din 1989, notează AFP și France24.

 

 

Video: France 24 / youtube.com

Un incendiu soldat cu morți din Urumqi - un oraș din vestul regiunii Xinjiang care se află sub restricții Covid din august - ar fi fost declanșatorul protestelor din weekend, notează BBC, citat de hotnews.ro.

Demonstranții s-au adunat duminică într-un cartier din Shanghai pentru a protesta față de politica strictă a Chinei, care este în vigoare de aproape trei ani, dar și pentru a cere mai multă libertate politică.

Au izbucnit ciocniri cu poliția și numeroase persoane au fost arestate, iar corespondentul BBC a fost bătut de polițiști. Poliția din Shanghai nu a precizat încă numărul de rețineri din timpul weekendului.

Străzile închise duminică seară după proteste au fost redeschise luni dimineață, cu o prezență mai redusă a poliției, dar au fost ridicate garduri albastre de-a lungul trotuarelor pentru a împiedica orice alte adunări.

Proteste similare au izbucnit la Beijing și la Wuhan, ca urmare a numeroaselor apeluri lansate pe rețelele de socializare de cetățeni nemulțumiți.

”Protestele foii albe”

Manifestațiile din China sunt supranumite „protestele foii albe” deoarece oamenii ies în stradă ținând foi albe, fără un mesaj. Lipsa unui slogan nu a oprit însă forțele de ordine să intervină și să facă arestări.

Mass-media de stat - o portavoce a Partidului Comunist Chinez aflat la putere - nu a relatat nimic despre proteste. Cu toate acestea, ediția în limba engleză a cotidianului Global Times a publicat un articol în care se reproșează presei occidentale că ar fi stârnit nemulțumirea în legătură cu politica de „zero-covid".

Citând un profesor universitar de la Universitatea Fudan, acesta scrie: „Din cauza diferențelor ideologice, a devenit aproape un instinct al țărilor și al mass-mediei occidentale să critice guvernele comuniste cu scopul de a le submina prin revoluții colorate".

În orașe din Europa, Asia și America de Nord, printre care Londra, Paris, Tokyo și Sydney, au avut loc demonstrații și proteste la scară mică, organizate de disidenți și studenți expatriați, potrivit unei centralizări Reuters.

La majoritatea protestelor au participat câteva zeci de persoane, iar la câteva dintre ele au participat peste 100 de persoane, potrivit numărătorii. Este un caz rar de unificare a manifestațiilor chinezilor din țară și din străinătate, precizează sursa citată.