Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarii de sector din București și din municipii vor avea acces la informații de securitate națională. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

dosare.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Legea prin care primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în lege.

 

Propunerea legislativă adoptată inițial de Parlament prin Senat – cameră decizională – și promulgată de președinte a inclus în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ. De asemenea, s-a modificat sintagma „conducătorilor de consilii judeţene” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene” pentru a clarifica beneficiarii de informaţii prevăzuţi de art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

"Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor '90. (...) Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. (...) Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională”, se arată în expunerea de motive a legii.