Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nepoata liderului suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a fost arestată

000_32u49um.jpg

Ali Khamenei
Ali Khamenei s-a întâlnit cu membri organizației Basij, responsabili cu reprimarea manifestațiilor.
Sursa imaginii: 
AFP

Farideh Moradkhani a fost arestată după ce a publicat un video în care a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul iranian din cauza reprimării violente a manifestațiilor, relatează CNN. Farideh Moradkhani face parte dintr-o ramură a familiei care se opune regimului. Pe de altă parte, Administrația de la Teheran a anunțat că are dovezi privind presupusa implicare a Statelor Unite şi a altor ţări occidentale în protestele violente din Iran şi l-a convocat pe ambasadorul Germaniei în contextul unei anchete a Naţiunilor Unite.

„O, oameni liberi, fiți alături de noi și spuneți guvernelor voastre să nu mai susțină acest regim criminal și ucigaș de copii. Acest regim nu este loial niciunui dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio lege sau reguli decât forța și menținerea puterii în orice mod posibil,” a spus Farideh Moradkhani.

„Acum, în acest moment critic al istoriei, întreaga umanitate observă că poporul iranian, cu mâinile goale, cu curaj și vitejie exemplare, luptă cu forțele malefice”, a spus femeia. „În acest moment, poporul Iranului poartă singur povara acestei grele responsabilități, plătind cu viața.”

Farideh Moradkhani a cerut țărilor democratice să-și recheme reprezentanții din Iran și să-i expulze pe diplomații Iranului din propriile țări.

Vestea arestării femeii a fost dată de fratele ei, Mahmoud, pe Twitter, previzează CNN.

Farideh și Mahmoud Moradkhani sunt copiii lui Ali Tehrani, cleric și veche figură a opoziției care a fost căsătorit cu sora liderului suprem, Badri Hosseini Khamenei. Tehrani a murit luna trecută.

Mișcarea de protest în curs a Iranului a fost declanșată inițial de moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției morale din Iran, în luna septembrie.

Manifestațiile nu s-au oprit, ci s-au extins în peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale Iranului, potrivit șeful Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, citat de CNN.

Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în legătură cu protestele, potrivit Turk. El a spus că cel puțin 21 dintre ei riscă în prezent pedeapsa cu moartea și șase au primit deja condamnarea la moarte.

Ali Khamenei a lăudat forța paramilitară a țării Basij, în week-end, pentru rolul său în represiunea protestatarilor anti regim.  Întâlnindu-se cu membri ai acestei organizații,  Khamenei a descris protestatarii drept „răzvrățiți” și „golani” susținuți de forțele străine, scrie site-ul televizunii americane.

Basij este o aripă a Gărzii Revoluționare a Iranului și a fost desfășurată în stradă pe măsură ce protestele au crescut.