Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Svetlana Tikhanovskaya: Oponenții beloruși află mișcările de trupe rusești și le transmit armatei ucrainene

000_326u72x.jpg

 Svetlana Tsikhanouskaya
Lukașenko știe că este comparat cu Ceaușescu
Sursa imaginii: 
AFP/ Yanek Skarzynski

Societatea civilă din Belarus continuă să reziste regimului Lukașenko în ciuda riscului de persecuție, a declarat Svetlana Svetlana Tikhanovskaya, lidera diasporei beloruse, femeia care spune că l-ar fi învins pe liderul de la Minsk la alegerile prezidențiale din 2020. De altfel, prezentă la București la o întâlnire cu presa și studenții Universității București, Svetlana Tikhanovskaya și-a rugat audiența să nu-l mai numească pe Lukașenko președinte al Belarusului deoarece „nu este.”

 

„În ciuda propagandei masive și a spălării creierului, 86% dintre belaruși se opun ferm participării armatei belaruse la războiul Rusiei împotriva Ucrainei,” a spus Svetlana Tikhanovskaya.

„Din cauza riscului mare de persecuție, protestele în masă în țară nu sunt posibile momentan. Dar în fiecare zi vedem acte de rezistență civilă. Oamenii din Belarus se opun atât dictaturii, cât și ocupației ruse.”

Potrivit politicienei beloruse, „partizanii cibernetici extrag datele necesare despre crimele regimului pentru investigații viitoare. Belorușii oferă asistență refugiaților ucraineni din întreaga lume. Și activiștii noștri din interiorul țării încearcă să ofere tot sprijinul posibil armatei ucrainene.”

„Belorușii strâng informații despre mișcarea echipamentelor rusești și locurile de lansare a rachetelor. Ei împărtășesc aceste informații cu ucrainenii cu ajutorul unor inițiative civile precum Belaruski Hajun (un grup independent de monitorizare a mișcărilor de trupe rusești, n.r.)

„Zeci de partizani curajoși își riscă viața și comit acte de sabotaj pe șinele de cale ferată. Acest lucru încetinește deplasarea echipamentelor rusești către Ucraina. Iar voluntarii noștri participă la contraofensivă, luptând cot la cot cu Ucraina. Știm deja despre cel puțin 17 morți în rândurile luptătorilor noștri,” adaugă Svetlana Tikhanovskaya.

Aceasta trăiește în exil din anul 2020, când Alexandr Lukașenko ar fi măsluit rezultatele alegerilor și a reprimat mișcările de stradă. Svetlana Tikhanovskaya a participat în cursa pentru prezidențiale în locul soțului său, Sergei, arestat de Lukașenko și aflat la închisoare și acum.

Svetlana Tikhanovskaya a povestit la București despre tratamentul inuman aplicat prizonierilor politici de la care regimul scoate mărturisiri sub tortură pe care le difuzează în spațiul public. Politiciana a cerut Uniunii Europene să pună presiune pe Belarus pentru a elibera toți cei 1500 de prizonieri politici, aceasta fiind doar cifra oficială, potrivit lui Tikhanovskaya.

De asemenea, politiciana a cerut Uniunii Europene să facă presiuni pentru judecarea celor responsabili de crime împotriva umanității în Belarus și Ucraina. Svetlana Tikhanovskaya spune că Lukașenko este adesea comparat cu Nicolaie Ceaușescu, că dictatorul de la Minsk este la curent de aceste asemănări și i-ar fi frică să nu aibă un sfârșit asemănător.

Svetlana Tikhanovskaya s-a întâlnit la București cu Premierul Nicolaie Ciucă, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu și membri ai parlamentului. Ea a mulțumit României pentru susținerea societății civile din Belarus.