Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune NATO: Bucureștiul devine, pentru două zile, capitala diplomației euroatlantice

natooo.jpg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele României, Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
presidency.ro

România găzduiește, marți și miercuri, reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO. Războiul din Ucraina este cap de afiș al discuțiilor ce vor avea loc între înalții oficiali prezenți la București. „Suntem în fața unui test istoric”, a spus luni președintele Klaus Iohannis înainte de a-l primi la Cotroceni pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. „Este un nou semnal că România este tratată ca un membru important al alianței”, afirmă la RFI Robert Lupițu, redactor șef la Calea Europeană. Reprezentanții statelor din NATO sunt așteptați să reafirme principiul apărării tuturor membrilor alianței, precum și să sublinieze importanța regiunii Mării Negre, „o chestiune esențială pentru România”, dar și pentru alte state, spune Robert Lupițu.

Robert Lupițu: Este prima reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO care are loc la București, în România, de la aderarea României la Alianță, dar și prima reuniune de acest tip după adoptarea adoptarea conceptului strategic de la Madrid după invazia militară a Rusiei în Ucraina. Fiind prima reuniune de acest tip pe flancul estic, două capete de afiș foarte importante vor fi, de pe partea română, președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe Bogdan Aurescu, care este gazda. Președintele Iohannis se va adresa mâine (n.r. marți) reuniunii miniștrilor de externe. Nu este foarte obișnuit ca un lider de stat sau un șef de guvern să se adreseze miniștrilor de externe la o astfel de ministerială, dar se mai practică această cutumă tocmai pentru a arăta cât de importantă este Alianța Nord Atlantică pentru un stat membru, ala cum este România. Da, în mod indubitabil capetele de afiș vor fi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct Mircea Geoană, care este și român. În mod clar, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care va veni pentru prima dată în Români în această funcție de șef al diplomației americane, la 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic. Prezențe foarte importante vor fi și noul ministru de Externe britanic James Cleverly, noul ministru de Externe italian Antonio Tajani, un foarte bun prieten al României din perioada în care era președinte al Parlamentului European. Nu trebuie să îl excludem din această garnitură de șefi ai diplomațiilor euro-atlantice importante nici pe Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, un aliat important la Marea Neagră.

Reporter: Ce înseamnă pentru România găzduirea unei reuniuni extrem de importante? Ce ne interesează pe noi să obținem la această ministerială a NATO?

RL: Înseamnă că într-un fel sau altul România se apropie sau se ridică la talia și la înălțimea influenței pe care poziția geostrategică pe care o are, aliat la Marea Neagră, statul cu cea mai mare graniță cu Ucraina din perspectiva conflictului, înțelege să o joace pe arena politico-diplomatică euro atlantică. Fără doar și poate, este și un moment simbolic. Această ministerială ar trebui să aniverseze și 25 de ani de la summitul de la Praga, atunci când noi, împreună cu alți șase aliați de acum, am primit invitația de a adera la NATO. Cu atât mai important este faptul că această ministerială este precedată și se desfășoară simultan cu o reuniune liderilor Conferinței de securitate de la Munchen (Munich Security Conference, Munich Leaders Meeting). E pentru prima dată când o astfel de reuniune se desfășoară pe flancul estic. Nu e manifestare decizională ca Uniunea miniștrilor de externe NATO, dar este o manifestare care permite participarea României la un circuit de idei strategice, la un circuit de dezbateri și discuții informale Chatham House. Cum știm foarte bine, orice decizie importantă din zona politicii externe și a securității trebuie luate în baza unei perspective strategice și a unei analize aprofundate a tuturor datelor, cu o înțelegere comprehensivă a situație războiului din Ucraina, a situației legate de securitatea alimentară, Balcanii de Vest, vecinătatea estică.  Privește foarte multe subiecte. Dar în mod clar pentru România foarte importantă este Marea Neagră. Din acest punct de vedere, fiind prima reuniune de acest tip de după adoptarea conceptului strategic, pentru România vor fi importante două componente. Aceea ca Marea Neagră să fie reconfirmată ca zonă de importanță strategică. Și chiar să se ridice nivelul de prioritate al acesteia. ȘI să se reafirme angajamentul față de toți aliații de pe flancul estic, mai ales că România deja beneficiază de prezență militară aliată suplimentară. Ca o foarte mică notă de subsol, foarte importantă este și participarea Republicii Moldova ca partener la nivel de miniștri de externe la această ministerială. Este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o astfel de reuniune ministerială.

Rep: La ce decizii importante ne-am putea aștepta? Ne putem gândi la niște anunțuri semnificative, care ar putea să vină din partea acestor importanți reprezentanți ai statelor NATO? Ne gândim la chestiuni legate în mod special de războiul din Ucraina.

RL: Ne putem gândi la noi anunțuri, asumări și angajamente de a susține Ucraina în continuare, atât cu ajutor militar, cât și cu ajutor umanitar din partea aliaților NATO. Cred că o mare parte din discuții vor merge în direcția ceea, mai ales că și ministrul de Externe ucrainean Dimitri Kuleba va fi prezent la reuniune. O altă dimensiune importantă va legată de o discuție strategică privind China. Este important ca Alianța să își articuleze și mai bine pozițiile cu privire la China. Cred că principala decizie în sens politic va fi, în mod clar, reafirmarea angajamentului față de articolul 5 din Tratatul NATO de apărare colectivă. Deja am văzut foarte multe tendințe ale Rusiei de escaladare a conflictului din Ucraina. Astfel de reconfirmări ale angajamentului transatlantic sunt necesare în această perioadă de conflict. Oricât de frecvente ar putea părea ele pentru cetățeanul obișnuit, ele sunt cu atât mai necesare în contextul acesta.

Ascultă:

 
Robert Lupițu, despre mizele reuniunii NATO de la București