Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Polonia refuză un sistem defensiv Patriot oferit de Germania

patriot.jpg

Sistem defensiv anti-rachetă Patriot în acțiune în timpul unui exercițiu militar NATO
Sursa imaginii: 
Ministerul german al Apărării / bundeswehr.de

Guvernul de la Varșovia a anunțat că nu acceptă sistemul de apărare Patriot oferit de Germania și a recomandat părții germane să trimită sistemul defensiv Ucrainei, o decizie vehement contestată de opoziția poloneză, transmite postul de televiziune TVN24.

”După intensificarea bombardamentelor rusești din Ucraina am cerut părții germane să trimită sistemul de artilerie grea pe care l-a oferit Poloniei în Ucraina. Asta va ajuta la reducerea numărului de victime nevinovate din Ucraina precum și la îmbunătățirea stării de funcționare a sistemului de alimentare cu energie electrică, care așa cum se știe, face obiectul bombardamentelor rusești. De asemenea, securitatea Poloniei la granița de est va avea de câștigat”, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, potrivit sursei citate.

În replică, Rafał Trzaskowski, primarul Varșoviei și vicepreședinte al Platformei civice, principalul partid de opoziție din Polonia, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că decizia guvernului este ”de neconceput” și că afectează securitatea națională.

”Aveam impresia că cel puțin în materie de securitate Partidul Lege și Justiție (PIS) este un partid serios, dar se pare că ei nu înțeleg ce înseamnă rațiuni de stat, mai ales într-o situație complicată ca aceasta. Kaczyński (liderul PIS și șeful guvernului) are o adevărată fobie față de Germania. Rachete germane, bani germani, el nu poate accepta nimic de la germani din cauza complexului său de inferioritate și a fobiilor sale. Iar cum el decide totul în partidul său, hotărârile se iau în consecință”, a spus reprezentantul Opoziției.

Ministrul german al apărării Christine Lambrecht a anunțat, imediat după ce o rachetă lansată dinspre dinspre Ucraina a căzut în Polonia în data de 15 noiembrie a.c., provocând moartea a două persoane în apropiere de granița celor două țări, că țara sa oferă Poloniei un sistem defensiv Patriot complet echipat, ca măsură preventivă. Inițial ministrul polonez al apărării a anunțat că acceptă oferta Germaniei, dar ulterior, din motive neclare, hotărârea a fost schimbată.

 

Letonia: Comemorarea victimelor masacrului de la Rumbula

 

În capitala Letoniei, Riga, au început ceremoniile de comemorare a victimelor masacrului din pădurea Rumbula, din apropierea orașului, care a fost comis de trupele naziste în perioada 30 noiembrie – 8 decembrie 1941. Cca 25 000 de evrei letonieni au fost uciși atunci, transmite postul național de radioteleviziune din această țară.

”Mă bucur că am trait să văd cum astăzi sunt aprinse lumânări la cel mai sacru loc din Letonia, Monumentul Libertății, pentru a comemora imensa durere a poporului evreu”, a declarat într-un interviu un supraviețuitor al tragediei, Marģeris Vestermanis.

Președintele țării, primarul din Riga, mai mulți parlamentari și personalități politice au aprins lumânări la Monumentul Libertății în amintirea victimelor. Comemorarea are loc anual începând din 2016, din inițiativa mai multor organizații civice.

Masacrul de la Rumbula reprezintă apogeul Holocaustului din Letonia, declanșat imediat după invadarea de către Germania nazistă a Uniunii Sovietice, în 22 iunie 1941. Crimele erau comise de așa numitele echipe naziste ale morții, Einsatzgruppen împreună cu formațiuni paramilitare locale lituaniene, cunoscute sub numele de Arājs Commando, cu sprijinul ocazional al Poliției letone, potrivit mai multor istorici citați de wikipedia.org.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Kuba Konieczny - Polonia

Brigita Misevičiūtė - Letonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 29 noiembrie 2022