Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antony Blinken, după întrevederea cu premierul Ciucă: ”Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune”

blinken_ciuca.jpg

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken și premierul Nicolae Ciucă la Ateneul Român, București, 29 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Guvernul României via youtube.com

”Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi”, a spus șeful diplomației americane Antony Blinken după întrevederea pe care a avut-o marți la București cu premierul Nicolae Ciucă.

Secretarul de stat american Antony J. Blinken, alături de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au vizitat, marţi, la Ateneul Român, expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

”Parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol... Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a declarat după vizită premierul Ciucă.

Premierul a mulţumit pentru angajamentul SUA pentru prezenţa militară în ţara noastră şi importanţa pe care o acordă întăririi descurajării şi apărării pe Flancul estic.

”Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a președintelui Clinton, dumneavoastră ați fost aici, în București, în staff-ul președintelui Clinton. (...) 25 de ani reprezintă un jalon foarte important, care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat o dată cu Parteneriatul Strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice.

De asemenea, sunt convins că această generație, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanță, adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, ca de altfel și apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană”, a mai spus Nicolae Ciucă.

”Este minunat să mă reîntorc din nou la Bucureşti. După cum a spus domnul prim-ministru, am fost aici, la București, când președintele Clinton şi președintele Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut, în acel timp, să îşi închipuie cum va fi situația după 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale.

Şi, după cum ați spus dumneavoastră, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi. Și, într-adevăr, am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, atâtea schimburi în domeniul academic și cultural, care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a declarat Anthony Blinken după vizita de la Ateneul Român.