Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jens Stoltenberg: După modelul gazului rusesc, țările NATO trebuie să-și reducă vulnerabilitățile economice față de China

000_326u72x.jpg

Jens Stoltenberg
NATO nu s-a „trezit” în dimineața zilei de 24 februarie
Sursa imaginii: 
NATO

NATO trebuie să-și sporească vigilența față de China, spune la București, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. China își intensifică modernizarea militară și își crește prezența din Arctica până în Balcanii de Vest, din cosmos în spațiul cibernetic, adaugă oficialul NATO. Așa cum alianța a fost pregătită atunci când Rusia a atacat Ucraina deoarece investise de ani de zile în întărirea structurilor sale, NATO trebuie să fie atentă la mișcările Chinei, iar țările alianței să-și reducă dependența de anumite produse și lanțuri de aprovizionare din această țară.

Jens Stoltenberg a vorbit despre încercările Chinei de a controla infrastructura critică din Europa. Oficialul NATO consideră că „un fel de semnal de alarmă pentru mulți Aliați a fost discuția” despre rețeaua 5G din 2019. La acea vreme, precizează Stoltenberg, „mulți aliați credeau că decizia privind rețeaua 5G (...) a fost doar o decizie comercială.” Șeful NATO compară 5G cu gazul rusesc și problemele pe care le-a avut de rezolvat Europa din cauza acestei dependențe. El atrage atenția că discuția față de implicarea Chinei în infrastructura 5G din Vest nu a fost doar una economică, ci una de apărare. Alianța își consolidează liniile directoare pentru a se asigura că Aliații îndeplinesc unele cerințe minime atunci când vine vorba de reziliența infrastructurii critice, adaugă Jens Stoltenberg.

„China intensifică modernizarea militară și își crește prezența sale din Arctica până în Balcanii de Vest, din cosmos în spațiul cibernetic.  Războiul din Ucraina a demonstrat dependența noastră periculoasă de gazul rusesc. Acest lucru ar trebui să ne facă, de asemenea, să ne evaluăm dependențele de alte state autoritare, nu în ultimul rând de China. Suntem dependenți de China pentru anumite componente și materiale cheie, inclusiv minerale din pământuri rare, la fel și pentru multe dintre lanțurile noastre de aprovizionare.

Vom continua să facem comerț și să ne angajăm economic cu China. Dar trebuie să ne conștientizăm dependențele, să ne reducem vulnerabilitățile și să gestionăm riscurile.”

 

NATO nu s-a „trezit” în dimineața zilei de 24 februarie

Paza bună trece primejdia rea, ar putea fi rezumată poziția NATO vis-a-vis de China. Secretarul general al Alianței a declarat la București că tocmai investițiile și vigilența Nato după 2014, au făcut ca alianța să nu fie prinsă pe picior greșit când Rusia a atacat Ucraina.

„Trebuie să înțelegem că atunci când a început invazia, NATO  nu a fost luată prin surprindere. Noi ne-am pregătit și eram gata să ne confruntăm cu situații de acest gen când am început marea adaptare a NATO din 2014.

Războiul nu a început în februarie anul acesta. Războiul a început în primăvara lui 2014. Și, de atunci, NATO a implementat cea mai mare întărire și cea mai mare adaptare a Alianței noastre de la sfârșitul Războiului Rece. Cu mai multă prezență în partea de est a Alianței.. Cu mai multe cheltuieli de apărare, inclusiv în România cu cheltuirea a 2% din PIB. Am avut informații cu multe luni înainte, de fapt în toamna lui 2021, anul trecut, că Rusia plănuia o invadare completă a Ucrainei. Am împărtășit această informație cu toți Aliații și, de fapt, cu publicul. Eu însumi am vizitat baza Mihail Kogălniceanu din România. Cred că era începutul lunii februarie, înainte de invazie. Apoi am văzut trupe americane, trupe NATO și, de asemenea, trupe franceze, sporindu-și prezența. Și apoi, când a început invazia, dimineața devreme, ne-am activat planurile de apărare și am decis să ne creștem și mai mult prezența. Deci nu este așa cum noi am fi fost total nepregătiți timp de opt ani - deci din 2014 până în 2022 - și apoi ne trezim brusc de dimineață și începem să acționăm.”

 

Rusia se plânge că se simte amenințară de când NATO s-a înființat în 1949, deși nu a fost atacată niciodată de atunci

Nu numai NATO s-a pregătit pentru un eventual atac al Rusiei, ci și Ucraina cu ajutorul partenerilor din Alianță. Acest ajutor face ca acum Ucraina să poată rezista războiului început de Rusia, remarcă Jens Stoltenberg.

„Mai spun încă odată, toate acestea au început în februarie anul acesta. Am fost în Ucraina, la Liov și, de asemenea, în Yavoriv, unde era un centru de antrenament, unul dintre centrele de antrenament bombardat la începutul războiului. Am fost acolo în 2014 și acolo am văzut trupe canadiene, britanice și americane antrenând trupe ucrainene. Așadar, realitatea a fost că atunci când invazia a avut loc în februarie anul acesta, comparativ cu 2014, trupele și forțele armate ucrainene erau mult mai bine pregătite. Erau mult mai numeroase, mult mai bine echipate si mult mai bine conduse. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care sunt capabili să riposteze acum. Bineînțeles victoriile ucrainenilor țin de vitejie, de curajul trupelor și forțelor armate ucrainene. Dar a fost esențial că au primit sprijin din partea partenerilor din NATO. Și vom continua să facem asta.”

Ușa alianței NATO în ceea ce privește extinderea rămâne deschisă, spune secretarul său general, atât timp cât în ea vor să intre țări care au luat această decizie în mod democratic. În ceea ce privește protestele Rusiei, această țară nu are drept de VETO în NATO și protestează încă de la crearea alianței, în 1949. Norvegia era la vremea respectivă singura țară NATO cu graniță comună cu Uniunea Sovietică  care, potrivit lui Stoltenberg, s-a simțit și atunci amenințată.

Din 1949 și până acum, să concluzionăm, nici NATO sau o țară membră a sa, nu a atacat nici Uniunea Sovietică, nici Rusia.