Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea anti-LGBT din Rusia: „Liderii vor să pună bazele unui sistem conservator unit”

Deputații ruși au actualizat și au extins săptămâna aceasta prevederile unei legi anti-LGBT, acesta fiind cel mai recent demers dintr-o serie de măsuri luate în vederea promovării valorilor familiei „tradiționale”. Pe fondul conflictului din Ucraina, liderii politici și religioși din Rusia declanșează un război de identitate la nivel național.

Deputații ruși au votat recent în favoarea extinderii prevederilor unei legi care interzice orice formă de „propagandă” LGBT. Atunci când a intrat în vigoare în anul 2013, legea avea drept scop limitarea accesului minorilor la materiale care prezentau relațiile LGBT într-o lumină pozitivă. Nouă ani mai târziu, sfera de aplicare a legii a fost extinsă și vizează și publicul adult, interzicând „promovarea relațiilor intime netradiționale” peste tot în mass-media, cărți, filme și pe Internet.

Acesta este cea mai recent demers al autorităților ruse, ca parte din cadrul mișcării de reorientare către conservatorism, înițiată încă de la începutul anilor 2000. În esență, la baza mesajelor pe care Kremlinul vrea să le justifice se află apărarea așa-numitelor valori tradiționale rusești asupra cărora se manifestă influența „dăunătoare” a Occidentului.

 

În căutarea identității naționale

„Societatea rusă se află în căutarea propriei identități încă din anii 2000, de la eșecul valorilor liberale pe care le promova când s-a prăbușit Uniunea Sovietică”, susține Viatcheslav Avioutskii, profesor de relații internaționale specializat în chestiuni privitoare la Rusia și Ucraina la ESSCA School of Management din Angers. „La momentul actual, Rusia își dorește din ce în ce mai mult să își descopere identitatea. În lipsa unui sprijin unanim pentru războiul declarat Ucrainei, liderii ruși au lansat o inițiativă conservatoare de «purificare ideologică», întrucât consideră că populația rusă este în pericol din cauza influențelor occidentale negative.”

În contextul acesta, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a prezentat săptămâna trecută o actualizare a legislației care interzice „propaganda” LGBT. „Avem propriile noastre tradiții și propriile noastre valori”, a declarat acesta, precizând că noua legislație „îi va proteja pe copii și viitorul acestei țări împotriva întunericului răspândit de Statele Unite ale Americii (SUA) și de țările europene”.

Decizia aceasta reprezintă cel mai recent demers pentru limitarea drepturilor persoanelor homosexuale pe teritoriul Rusiei, măsură dedublată de îndemnul de a respecta valorile familiei „tradiționale”. 

Într-un discurs rostit pe 30 septembrie la Marele Palat al Kremlinului, președintele Vladimir Putin și-a pus următoarea întrebare: „Chiar ne dorim ca, în țara noastră, în Rusia, familia să fie formată din «părintele numărul unu», «părintele numărul doi», «părintele numărul trei», sau dintr-o mamă și un tată?”. 

„Autoritățile ruse se folosesc de conceptul de familie tradițională pentru a se opune valorilor occidentale”, susține Lukas Aubin, director de cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS) din Paris. „Propaganda anti-LGBT este prezentă în manualele școlare pentru copii, alături de conceptul de familie nucleară tradițională formată dintr-un tată, o mamă și cel puțin doi copii”.

 

Scăderea demografică

Pe lângă faptul că este un mijloc de propagandă împotriva valorilor occidentale, promovarea ideii de familie tradițională, cu mulți copii, este justificată de argumente practice. În ciuda existenței politicilor pro-nataliste, populația Rusiei a scăzut vertiginos de la prăbușirea Uniunii Sovietice, recent atingând cote record. Se estimează că, până în anul 2050, populația Rusiei va scădea la 130-140 de milioane de locuitori, față de cei 148,2 pe care îi avea în anul 1991.   

Putin consideră că situația actuală reprezintă o „provocare istorică” la adresa puterii Rusiei. „Destinul Rusiei și perspectivele sale istorice depind de cât de mulți locuitori are țara”, a declarat președintele în timpul unui discurs în 2020.

În consecință, se promovează activ politica pro-natalistă. De când Ucraina a pierdut controlul asupra Crimeei, ulterior anexată de Rusia, afișele anti-avort se găsesc peste tot în Crimeea. Potrivit lui Lukas Aubin, în capitala Crimeei, la Simferopol, autoritățile ruse au investit în realizarea unor reclame în care sunt ilustrați bebeluși care își roagă mamele să nu îi ucidă. 

„Mesajul conducerii ruse poate părea pe atât de ultraconservator, pe cât e de ridicol, însă e unul pragmatic”, susține Lukas Aubin. „Problematica impusă de propaganda anti-LGBT scoate în evidență importanța pe care o are creșterea ratei natalității pentru populația Rusiei. Momentan nu există demersuri în ceea ce privește interzicerea avortului, însă se promovează din plin politicile pro-nataliste.” 

 

Crearea unei ideologii

Un al treilea aspect al promovării valorilor conservatoare îl reprezintă implicarea pe care o au instituțiile religioase. 

Patriarhul Kirill al Moscovei, reprezentant al Bisericii Ortodoxe și apropiat al lui Putin, a insistat asupra faptului că în Ucraina se desfășoară un „război sfânt”. Însă acesta nu a fost singurul care sa facă o astfel de referință. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit-o situația ca fiind dominată de „shaitan”, de spirite rele sau diavoli, potrivit tradiției islamiste, făcând acest lucru într-o încercare de a ajuta la mobilizarea musulmanilor care reprezintă 10% din populația totală a Rusiei.

În luna octombrie, Aleksei Pavlov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a cerut armatei ruse să efectueze de urgență o „purificare” a Ucrainei.

Conservatorismul reprezintă o încercare de a unifica diferitele religii, cea creștin-ortodoxă, islamică, iudaică și budistă, precum și cele 193 de grupuri etnice care alcătuiesc societatea rusă și, totodată, de a oferi societății astfel unite un obiectiv și o identitate comună. 

„Putin este liderul unei țări care nu este nici până în prezent un stat național”, susține Viatcheslav Avioutskii. „Rusia a rămas un stat imperial, moștenit de la țari și de la Uniunea Sovietică. Ca atare, identitatea națională a Rusiei este, prin definiție, compusă din identități regionale. Prin presiunea imensă pe care o exercită propaganda asupra societății, autoritățile ruse încearcă să construiască o bază conservatoare unită care să cuprindă în sfera ei întreaga societate”.

În anul 2020, constituția rusă a fost chiar rescrisă pentru a adăuga o referire la credința în Dumnezeu ca parte integrantă a „miilor de ani de istorie”, o credință care ține laolaltă societatea rusă.

Cu toate acestea, nu există nicio garanție că strategia lui Putin va funcționa. „Aceste atitudini conservatoare față de conceptul de descoperire a identității naționale sunt o încercare de a da naștere unei ideologii și de a crea un consens”, afirmă Viatcheslav Avioutskii, „însă nu va reuși să obțină cu adevărat acest lucru. Putin nu va reuși să unească întreaga populație a țării, cu el în frunte, și, prin eforturile pe care le depune să omogenizeze grupurile sociale, riscă să facă exact opusul și să le dezbine”.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.