Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aderarea României la Spațiul Schengen, primul punct de pe agenda Consiliului JAI

id195802_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul JAI, format din miniștrii de Interne și ai Justiției din statele membre UE, are loc pe 8 și 9 decembrie, la Bruxelles, iar primul punct pe ordinea de zi este aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, potrivit temelor de pe agendă, anunțate de Consiliul UE.

Pe 8 decembrie a miniștrii de Interne din UE vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens” și „vor evalua starea generală a Spaţiului Schengen”, concetrându-se mai ales ”pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, potrivit agendei de pe site-ul Consiliului UE. Totodată, oficialii vor discuta despre politici din domeniul migrației și azilului.

De altfel, unul dintre principalele argumente ale țărilor care încă au obiecții în privința aderării României la spațiul de liberă circulație se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi. Parlamentul European a votat pe 18 octombrie o rezoluție prin care se cere aderarea României la Spaţiul Schengen, decizie care nu produce efecte concrete, dar a transmis un semnal în acest sens. Decizia de extindere a spațiului Schengen se ia cu unanimitate în Consiliul UE.

Una dintre țările care încă au obiecții în legătură cu aderarea României la Schengen este Olanda, care a avut două condiții: un raport MCV pozitiv și o misiune de evaluare care să verifice în România aquis-ul Schengen. În contextul în care raportul MCV din 22 noiembrie a fost unul pozitiv, la fel și concluziile vizitei de evaluare din luna octombrie, care a fost urmată de o altă misiune de evaluare, în noiembrie, tot cu rezultate pozitive, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la Digi 24, că ”în acest moment, din perspectiva României, cele două condiții care au fost puse de către premierul Olandei, noi considerăm că sunt îndeplinite”.

În Austria, ministrul de Interne, Gerhard Karner, spunea în urmă cu două săptămâni că țara sa se va opune extinderii spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, României şi Bulgariei și invoca drept argument presiunea migratorie. Ulterior, cancelarul Karl Nehammer a declarat că Austria nu se opune aderării Croaţiei, ”care şi-a îndeplinit toate obligaţiile, pentru că putem vedea de unde vin migranţii ilegali”, însă România şi Bulgaria au încă probleme cu protejarea frontierelor. Apoi, vicecancelarul Werner Kogler, lider al Partidului Verzilor, a spus că nu este de acord cu poziția colegilor săi conservatori și că „Austria susţine în continuare oficial aderarea României şi Bulgariei” la Schengen.