Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jens Stoltenberg: Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial

reuniune_nato.jpg

Reuniune ministerială NATO
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Reuniunea șefilor diplomațiilor din țările membre NATO, organizată la București, continuă cu o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, state care au fost invitate să adere la alianță.

Update: Secretarul de stat american Antony Blinken a spus, miercuri, la finalul reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București, că Vladimir Putin mizează pe faptul că aliații occidentali îi vor lăsa singuri pe ucraineni și că va putea dezbina NATO: „Nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta că se înșală”.

Blinken a afirmat că în ultimele două săptămâni Rusia a bombardat peste o treime din sistemele energetice din Ucraina, lăsând milioane de oameni fără căldură, apă și electricitate, el vorbind despre „un război barbar al președintelui Putin”.

Principalele declarații făcute de secretarul de stat american Antony Blinken:

 • În ultimele 2 săptămâni, Rusia a bombardat peste o treime din sistemele energetice din Ucraina, aducând milioane de oameni fără căldură, apă, electricitate
 • E un război barbar al președintelui Putin. Urmează vremuri grele, Putin încearcă să ne distrugă alianța
 • Vom continua să îi arătăm că greșește
 • A închide ochii când Rusia fură teritorii ar avea repercusiuni în toată lumea
 • Susținerea noastră pentru Ucraina e neclintită
 • Atacurile asupra civililor arată că Putin nu vrea rezolvarea pe calea diplomației
 • Diplomația poate cîștiga doar dacă noi sprijinim Ucraina pe câmpul de luptă, pentru ca la masa negocierilor să aibă argumente
 • Rămânem hotărâți să menținem un dialog constructiv cu China
 • Putem rezista la crize și putem rezista la ele pentru a fi o alianță mai puternică și unită
 • Sunt încrezător că NATO va continua să faă față provocărilor de la acest moment și celor care vor veni

Update: Șeful NATO, Jens Stoltenberg, anunță concluziile reuniunii, într-o conferință de presă:

 • Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina
 • Miniștrii de Externe NATO continuă să ofere sprijin Ucrainei. Aliații au anunțat sprijin suplimentar
 • Am luat în discuție și China din punctul de vedere al securității noastre pentru a ne întări alianța. Nu considerăm că China este un adversar
 • Vom continua să desfășurăm comerț și să avem relații economice cu China
 • Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 34,9% în luna octombrie, semnificativ mai mic decât avansul de 41,5% înregistrat în luna octombrie. În schimb, inflaţia preţurilor la alimente au continuat să accelereze, de la 13,1% în octombrie, până la 13,6% în noiembrie.

Jens Stoltenberg a fost întrebat când ar putea deveni Ucraina membru NATO “Cea mai imediată şi urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina câştigă ca o naţiune independentă şi democratică în Europa şi pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba de sprijinul militar, economic, financiar. Dacă Ucraina nu câştigă ca un stat independent şi suveran, atunci calitatea de membru nu este deloc pe masă, pentru că nu mai avem membru candidat astfel. Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru, condiţia este ca ea să câştige şi noi ajutăm Ucraina să facă acest lucru în acest moment”, a explicat secreatarul general al NATO.

El a precizat că este nevoie de un parteneriat mai strâns şi politic, dar şi practic cu Ucraina, ceea ce va duce la consolidarea instituţiilor din această ţară.

 “Aliaţii au spus foarte clar în timpul întâlnirilor că ei continuă sprijinul cu armament, cu muniţie, cu combustibil şi cu alte lucruri de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra şi aceasta este sarcina imediată şi cea mai importantă pentru aliaţi. De asemenea, trebuie să înţelegem că există o distanţă între nimic şi a fi membru cu drepturi depline şi pentru asta este nevoie de un parteneriat mai strâns şi politic, dar şi practic cu Ucraina. Şi asta va consolida instituţiile lor, îi va ajuta să treacă de la echipamente şi standarde din era sovietică la unele moderne NATO şi asta va creşte interoperabilitatea, dar îi va ajuta să fie mai aproape de aderare. Aşa că este important să facem totul pas cu pas şi să ne asigurăm că Ucraina câştigă. Şi asta şi facem”, a afirmat Jens Stoltenberg.

***

La reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord participă și miniștrii de Externe ai Bosniei și Herțegovinei, Georgiei și Republicii Moldova. Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că prezența Republicii Moldava la o întâlnire a șefilor diplomațiilor din țările memre NATO este ”o premieră binevenită”. În același timp, șeful diplomației române a subliniat că NATO își menține poziția privind sprijinirea aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei și Ucrainei.

Inainte de debutul discutiilor Ministrul suedez de Externe a declarat că Suedia este pregătită să contribuie la securitatea europeană și mondială din momentul în care va deveni membră a alianței. Oficialul de la Stockholm a precizat și că au fost făcute progrese la discuțiile de ieri dintre Suedia, Finlanda și Turcia, însă nu poate da un termen precis al aderării țării sale la NATO până când Parlamentul de la Ankara nu va ratifica aderarea. Va reamintesc, Ungaria și Turcia sunt singurele state membre ale Alianței Nord-Atlantice care nu au aprobat încă aderarea celor două țări scandinave la NATO.

Ministeriala NATO de la București se va încheia la pranz cu o conferință de presă a secretarului general al alianței. Sa mai spunem ca ieri, în prima zi a discuțiilor, șeful NATO a subliniat că alianța este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său și că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, deși „NATO nu e parte din război”. De altfel, în Declarația comună semnată de miniștrii de externe ai țărilor NATO, oficialii afirmă că Rusia este singura responsabilă pentru războiul din țara vecină și atrag atenția asupra atitudinii „crude” a Moscovei în Ucraina, menționând deportările, actele de tortură și „comportamentul barbar” faţă de femei şi copii.