Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE propune înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria

id192257_inquam_photos_george_calin.jpg

Viktor Orban participă la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și guvern din țările membre NATO, la sediul organizației din Bruxelles, joi 24 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Comisia Europeană consideră că Budapesta nu a progresat suficient în reforme şi trebuie să îndeplinească jaloane esenţiale pentru fondurile din Planul de Recuperare şi Rezilienţă.

Comisia Europeană a recomandat miercuri îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a 5,8 miliarde din planul de relansare până când reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei nu vor fi corect aplicate.

„Astăzi, Comisia a prezentat Ungariei o evaluare în cadrul procedurii de condiționalitate. Comisia constată că, în pofida măsurilor luate, există în continuare un risc pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală. Deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorității de integritate nou înființate și la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, se arată în comunicatul Comisiei.

„Comisia a concluzionat că rămân condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesare măsuri esențiale suplimentare pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria. Prin urmare, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde EUR. De asemenea, Comisia își menține propunerea de a nu se încheia niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public”, mai transmite Comisia Europeană.

Consiliul European va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe această temă, fiind necesară o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare.

Motivul tăierii fondurilor, fără precedent în UE, este încălcarea repetată de către guvernul Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției. În plus, guvernul Orban este acuzat că direcționează sume uriașe din fondurile europene către rețeaua de oligarhi din jurul său.

Odată ce Ungaria va îndeplini cerințele privind combaterea corupției și independența sistemului judiciar, astfel încât fondurile europene să nu fie cheltuite în mod necorespunzător, plățile vor fi deblocate, afirmau saptamana trecuta surse din Comisia Europeana citate de Reuters.