Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, de Ziua Națională: Izolaționismul și teoriile populiste care clamează un fals naționalism arhaic, perfide și deopotrivă periculoase

klaus_iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Administratia Prezidentiala

„Izolaționismul și teoriile populiste care clamează un fals naționalism arhaic sunt perfide și deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde”, a subliniat, joi seara, președintele Klaus Iohannis, în discursul rostit la recepția de Ziua Națională organizată la Cotroceni.

răim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare și ne testează inclusiv sistemul de valori. Libertatea de mișcare, de gândire, de exprimare, egalitatea în fața legii sunt atuuri uriașe ale societăților democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificație și mai puternică. Știm cât de prețioase sunt toate acestea, dar mai știm, și prezentul ne demonstrează, că nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertăți și drepturi care trebuie mereu promovate și apărate, pentru că se câștigă foarte greu, dar se pierd infinit mai ușor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a susținut că este necesară consolidarea încrederii în valorile euroatlantice.

„Avem, așadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice și să nu ne îndepărtăm de ele. Izolaționismul și teoriile populiste care clamează un fals naționalism arhaic sunt perfide și deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, așa cum se întâmplă acum. Când oamenii se simt debusolați, apăsați de grijile prezentului, ei cad mai ușor pradă manipulării și dezinformării”, a subliniat șeful statului.

Șeful statului a afirmat, de asemenea, că România este un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine și o țară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul Justiției.

„În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o țară realmente prosperă, rezilientă și o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare. Cetățenii au, în mod firesc, mari așteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituțiilor, a serviciilor publice și a infrastructurii. Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”, a mai afirmat Klaus Iohannis.