Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul adjunct al centralei nucleare Zaporojie, demis. „A trădat Ucraina și a trecut de partea inamicului”

zaporojie-ucraina-ap22063104387718.jpg

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, fotografiată din satelit, 2 septembrie 2019. Forțele ruse au bombardat-o vineri, 4 martie 2022, declanșând un incendiu care a fost stins.
Sursa imaginii: 
Planet Labs PBC via Associated Press

Inginerul şef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost demis, joi, fiind acuzat de colaborare cu forţele Moscovei şi de trădare, a anunţat compania de energie nucleară de stat Energoatom, potrivit Ukrainska Pravda.

  

"Cu tristețe trebuie să dau încă o lovitură industriei energetice naționale în general și centralei nucleare Zaporojie în special. Iuri Cerniciuk, inginer-șef adjunct al ZNPP, care și-a îndeplinit îndatoririle în timpul războiului, a trădat Ucraina și a trecut de partea inamicului. În loc să facă toate eforturile să elibereze centrala cât mai repede cu putinţă, el a decis să-i ajute pe ocupanţii ruşi să legalizeze capturarea criminală şi îi incită acum pe alţi lucrători să facă acelaşi lucru", a declarat directorul Energoatom, Petro Kotin, despre inginerul respectiv, Iuri Cerniciuk, potrivit Ukrainska Pravda.

Declaraţia a fost publicată la o zi după ce Rusia a anunţat că l-a promovat pe inginerul Iurii Cherniciuk în funcţia de director al centraleo nucleare din sud-estul Ucrainei.

Energoatom a primit informaţii potrivit cărora forţele ruse s-ar pregăti să se retragă din instalaţie, a anunţat duminică directorul companiei, Petro Kotin, însă separatiştii pro-ruşi au respins anunţul.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de forțele rusești din martie și nu mai produce electricitate din septembrie, dar este în continuare condusă de personalul ucrainean pentru a o menține în siguranță.

Moscova a declarat în octombrie că a pus centrala sub controlul autorităților nucleare ruse, o măsură pe care Kievul o consideră ilegală. Ucraina susține că șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de forțele rusești în timp ce se îndrepta spre centrală în octombrie. Murashov a fost eliberat ulterior, după ce televiziunea de stat rusă a difuzat o înregistrare video în care apărea mărturisind că a "comunicat cu serviciile secrete ucrainene".

Din mai, centrala cu șase reactoare a fost supusă unor bombardamente repetate, ceea ce a atras condamnarea AIEA, organismul ONU pentru supraveghere nucleară, care a cerut crearea unei zone de siguranță în jurul acesteia, propunere la care Moscova s-a opus până în prezent.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele asupra centralei. De asemenea, Kievul acuză Moscova că ascunde echipamente militare la uzină, ceea ce Rusia neagă.