Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Macron la New Orleans, unde limba și cultura franceză dăinuie

biden-macron.jpg

Președintele Franței Emmanuel Macron, în vizită în Statele Unite, 1 decembrie 2022
Președintele Franței Emmanuel Macron, în vizită în Statele Unite, 1 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Alex Brandon/AP

Vizita președintelui Macron în Statele Unite se încheie astăzi la New Orleans, oraș legat istoric și cultural de Franța. După ceremonia oficială de primire din Piața Jackson și întrevederea protocolară cu primarul LaToya Cantrell, coloana prezidențială se va deplasa la Muzeul Municipal de Istorie, unde sunt programate convorbiri pe tema protecției mediului și tranziției energetice cu guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards. Urmează, în bogatul program al zilei, un discurs ținut la Muzeul de Artă despre predarea limbii franceze în școlile statale, discurs care va cuprinde anunțul privind crearea unui Fond stimulativ. După o cină cu personalități muzicale și cinematografice locale,  Emmanuel Macron va face o plimbare prin Cartierul Francez, centrul istoric al New Orleans-ului.

Corespondentul RFI în SUA despre vizita președintelui Macron într-un oraș profund legat istoric și cultural de Franța:

Nu există final mai potrivit pentru vizita în Statele Unite a unui șef de stat francez decât New Orleans, urbe unde ființează o Alliance Francaise care, sub conducerea doamnei Emilie Georget a devenit o instituție de mare pondere în viața civică și culturală a comunității, unde Societatea Hughenotă este un punct de reper al calendarului monden și un vector al eforturilor de conservare a patrimoniului istoric local, și unde limba franceză, multă vreme umbrită pe considerente politice,  și între 1921 și 1974 chiar interzisă constituțional ca limbă principală de predare în școli, cunoaște o perioadă de spectaculoasă renaștere, impulsionată de un extrem de activ Consiliu statal de Răspândire a Francezei în Louisiana (CODOFIL).  Liceul Francez, înființat în 2011, are astăzi peste 1.000 de elevi și va da anul viitor prima promoție de absolvenți liceali. Statisticile sunt evident aproximative, dar se crede că statul Louisiana numără astăzi 200.000 de francofoni (mai puțin de 5% din populație),  în creștere dar departe de milionul de vorbitori din 1970.

E loc deci de mai bine, și vizita lui Emmanuel Macron va constitui un stimul simbolic și material.

 La Nouvelle Orleans și statul Louisiana, tricentenare în 2018--când statul s-a alăturat Organizației Internaționale a Francofoniei cu statut de observator-- ocupă un spațiu geografic  și climatic sensibil, expus fenomenelor ciclonice devastatoare,  și poluării cauzate de industria petro-gazeiferă.

Cultura franceză și ecologia sunt deci, logic și salutar, subiectele centrale ale agendei oficiale de astăzi.

Despre agendă și vizită  în general am dialogat cu jurnalistul Mike Smith, care o consemnează pentru cotidianul New Orleans Times-Picayune.

Mike Smith: Pentru New Orleans și Louisiana în general, această vizită are o mare încărcătură simbolică. Legăturile cu Franța sunt substanțiale, influența culturii franceze rămâne durabilă aici.  Orașul vechi e numit French Quarter (Cartierul Francez), dialectele franceze sunt viabile în continuare, în special în comunitățile acadiene, creole și indigene. Președintele Macron, mare promotor al limbii franceze în lume, plănuiește să anunțe crearea unui Fond de finanțare a educației în limba franceză. Eforturi serioase au fost făcute pentru conservarea dialectelor franceze locale și s-au lansat inițiative pedagogice vizând generațiile mai tinere, după ani și ani în care limba franceză a fost marginalizată. După cumpărarea Louisianei de către Statele Unite, în 1803 a fost încurajată educația în engleză, și franceză ca limbă vorbită local era amenințată cu dispariția. Mai recent însă interesesul a renăscut, sprijinul Parisului în acest domeniu fiind apreciat aici. Un alt subiect major al vizitei presedntelui Macron la New Orleans este cel ambiental. Louisiana este, conform experților, statul american cel mai amenințat de efectele dereglării climatice. Președintele Macron va aborda subiectul în convorbirea cu guvernatorul John Bel Edwards, la finele căreia va fi semnat un acord care va adăuga un expert francez la Comitetul Tranziției Energetice înființat de guvernator la începutul acestui an.

Reporter:  Ce poate contribui expertul francez la acest program în desfășurare de reducere la "net-zero", la orizontul 2050, a emisiilor carbonice?

Mike Smith:  Statul Louisiana este un mare producător de petrol, gaze, și mai recent gaz natural lichefiat--pe care-l exportăm. Tranziția economică și energetică spre surse regenerabile va necesită deci un efort considerabil. Franța are experiență în acest domeniu, deși până acum rezultatele sunt amestecate.

Reporter:   Președintele Macron va interacționa de asemenea cu lumea culturii locale. În ce măsură este Franța prezentă și relevantă în acest univers fascinant, în continuă evoluție?

Mike Smith:  New Orleans este un loc unic, un creuzet de culturi și influențe care-i conferă un caracter aparte. Influența franceză este majoră, observabilă în gastronomie-- melanj de ingrediente creole, acadiene și franceze. Muzicieni din New Orleans s-au mutat la Paris sau au concertat acolo și în restul Franței, în turnee care au găsit un public receptiv. Toate aceste aspecte contribuie la originalitatea orașului.

Reporter:  Care este semnificația acestei vizite pentru dvs. personal?

Mike Smith:  Această vizită,  binevenită pentru că e prima din 1976, scoate în relief unicitatea New Orleans-ului și Louisianei. Această unicitate mă atrage, această fuziune lingvistică și culturală în care Franța este o componentă importantă. Mă bucur să văd că acest fapt este recunoscut, că va fi scos în evidență, pentru întreaga lume, de vizita președintelui Macron.

La sfârșitul zilei, Emmanuel Macron se va plimba pe strada Frenchmen, emblematică arteră de restaurante și cluburi de jazz a Cartierului Francez. Poate va zăbovi la Pisica Pestriță, la The Maison, Cafe Negril sau la Blue Nile, unde cântă Kermit Ruffins și grupul său de jazz/funk.