Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles-Beijing: cuvinte încurajatoare, dar problemele rămân

charles_michel_xi_jinping.jpg

Președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Chinei, Xi Jinping, la Beijing, 1 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌

"Nu există conflicte strategice" între China şi Uniunea Europeană": așa l-a asigurat preşedintele Chinei, Xi Jinping, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Beijing. O întrevedere care a durat trei ore. Dar care a lăsat mai multe aspecte nelămurite.

"Nu există niciun conflict strategic între China şi UE. Trebuie să ne consolidăm coordonarea în sfera macroeconomică, să garantăm împreună un lanţ de aprovizionare stabil, să construim motoare pentru economia digitală sau pentru protejarea mediului înconjurător şi să pariem împreună pe noile energii sau pe inteligenţa artificială". Așa au sunat asigurările lui Xi către Michel potrivit MAE chinez, într-un comunicat preluat de Agerpres.

Totodată, Xi a subliniat că ambele părţi trebuie "să se opună decuplării, unui nou război rece sau protecţionismului".

Însă, pentru aceasta, "trebuie să clarificăm faptul că nu avem diferende strategice fundamentale, nici conflicte între părţi. China nu doreşte să domine pe nimeni şi sprijină UE în menţinerea unei strategii autonome", a insistat Xi.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Xi a indicat că "o soluţie politică" este "în interesul Europei şi al ţărilor din Eurasia".

Potrivit comunicatului MAE chinez, Charles Michel a declarat la rândul său că UE este adepta unei strategii autonome, care respectă politica unei singure Chine şi care doreşte "consolidarea comunicării" pentru "reducerea neînţelegerilor" şi pentru "abordarea sfidărilor precum crizele energetică, sanitară şi climatică".

Totuşi, într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al lui Michel emis de autorităţile europene și preluat de asemenea de Agerpres, preşedintele Consiliului European a enumerat şi unele "dificultăţi" între ambele părţi, precum cele cu care se confruntă companiile europene în ţara asiatică şi care "au exacerbat" pe fondul pandemiei de coronavirus.

În ceea ce priveşte dialogul China-UE privind drepturile omului, Michel a evidenţiat că va crea ocazia de a vorbi despre "situaţia minorităţilor şi a cazurilor individuale".

Iar în privinţa Ucrainei, Michel a subliniat că autorităţile chineze trebuie "să contribuie pentru ca Rusia să pună capăt distrugerilor şi ocupaţiei sale brutale".

Dincolo de limbajul diplomatic folosit de cele două părți, câteva idei încep să se contureze din dialogul euro-chinez. Mai întâi că, în condițiile unei atitudini mai dure din partea Statelor Unite, China pare să caute o cale către Europa.

Pe de altă parte, Europa își dorește foarte mult să evite o prea mare apropiere între China și Rusia. Și ar vrea să vadă Beijingul făcând cu adevărat presiuni asupra Moscovei pentru abandonarea războiului.

Totuși, semne de îngrijorare rămân. Și nu este vorba doar despre drepturile omului.

De exemplu, în relațiile comerciale, raporturile sunt dezechilibrate. Firmele chineze beneficiază de o mult mai mare libertate de acțiune în Europa, comparativ cu firmele europene în China.

Și, în sfârșit, europenii nu pot uita că, în timpul pandemiei, China s-a dovedit unul dintre principalii agenți ai dezinformării, așa cum a arătat, la timpul respectiv, chiar Comisia Europeană.

Aceasta a afirmat, în vara anului 2020, că alături de Rusia, China a fost principalul agent de promovare pentru așa-numita infodemie.

Așadar, drumul până la o adevărată conciliere rămâne lung și complicat.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica