
Politică
NewsGuard: sute de clipuri violente despre Wagner Group, inclusiv execuții brutale, circulă pe Tik Tok
1000.jpeg

„M-am trezit în acest subsol, unde mi-au spus că voi fi judecat, spune bărbatul care apare într-un videoclip, cu capul lipit de un zid de cărămidă cu mai multe straturi de bandă adezivă în jurul gâtului și frunții. Apoi, un soldat balansează un baros spre capul său. În acest moment, camera se întunecă,” scrie platforma de monitorizare NewsGuard.
„Acest videoclip înfiorător, care pare să arate execuția din octombrie 2022 a lui Yevgeny Nuzhin, un fost mercenar rus care a trecut de partea adversarului, este unul dintre cele 160 de clipuri pe care analiștii NewsGuard le-au descoperit circulând pe TikTok și înfățișând sau făcând aluzie la violența desfășurată de miliția privată rusă numită Grupul Wagner,” continuă publicația americană.
Nuzhin ar fi declarat presei ucrainene în septembrie 2022 că a fost recrutat în Grupul Wagner în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea în Rusia, dar ulterior a trecut de partea Ucrainei.
Presa a început să scrie despre Grupul Wagner pentru prima dată în 2014, în timpul războiului din estul Ucrainei, dintre armata ucraineană și separatiștii susținuți de Rusia. Evgheni Prigojin, un oligarh rus și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a recunoscut în septembrie 2022 că deține grupul Wagner, după ce ani de zile și-a negat legăturile cu organizația, precizează NewsGuard. Site-ul descrie gruparea drept nemiloasă și ironică deoarece ce referă la organizarea sa ca fiind o „orchestră”, luptătorii săi-„muzicieni,” iar - un „concert”.
Dintre cele 160 de clipuri pe TikTok care fac aluzie, arată sau glorifică acte de violență comise de Grupul Wagner, 14 par să arate execuția lui Nuzhin, fostul mercenar rus.
„Analiștii NewsGuard au identificat, de asemenea, peste 500 de videoclipuri care, deși nu descriu acte violente, susțin violența împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri de a ucide ucraineni pentru că sunt naziști. În plus, NewsGuard a găsit cinci conturi TikTok care direcționează utilizatorii către site-uri în afara platformei unde Wagner postează în mod regulat anunțuri de recrutare.” Site-ul american de fact checking nu a putut determina locația conturilor care postează conținut pro-Wagner Group.
Cele 500 de videoclipuri – care servesc drept instrumente de propagandă și de recrutare pentru Wagner Group –încalcă regulile TikTok, care interzic conținutul care „laudă, promovează, glorifică sau sprijină acte violente”, precum și videoclipurile care „incită la violență” sau „dezumanizează un individ sau un grup.”
NewsGuard a identificat, de asemenea, 10 hashtag-uri legate direct de Grupul Wagner care au fost folosite la sute de videoclipuri, dintre care majoritatea promovează sau glorific grupul.
„Videoclipurile legate de Wagner Group strâng, de asemenea, un nivel semnificativ de interes în limba engleză; videoclipurile cu hashtagurile englezești #wagnergroup și #pmcwagnergroup au fost văzute de peste 60 de milioane de ori începând cu 29 noiembrie 2022. ”
Hashtag-urile joacă un rol important pe TikTok, permițând utilizatorilor să navigheze și să găsească conținut care îi interesează și permițând algoritmului platformei să promovează conținut similar.
Platforma americană a cerut TikTok să comenteze aceste aspecte. Deși nu a contestat existența clipurilor, TikTok a trimis acest email pe 30 noiembrie 2022: „Nu există loc pentru conținutul de ură sau violent pe platforma noastră. Regulile comunității noastre subliniază clar că nu le permitem oamenilor să folosească platforma pentru a amenința sau incita la violență sau pentru a împărtăși atacuri sau insulte pe baza naționalității oamenilor sau a altor caracteristici protejate. Vom lua măsuri cu privire la conținutul care încalcă aceste politici.”
„NewsGuard a constatat că, deși TikTok a eliminat în cele din urmă aproximativ două treimi din videoclipurile care păreau să arate recenta execuție, videoclipurile care arată o altă execuție a grupului Wagner – în Siria în 2017 – sunt răspândite pe platformă, ajungând la milioane de utilizatori. Cel puțin 130 de videoclipuri de pe TikTok conțin imagini sau fotografii – care arată bărbați îmbrăcați în haine militare, identificați de site-ul independent de știri rus Novaya Gazeta drept luptători Wagner, bătând până la moarte cu un baros un cetățean sirian pe nume Mohammed Taha Ismail Al-Abdullah, care ar fi încercat să dezerteze din armata siriană.”