Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Rusia nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident"

oil-refinery-2754223_1280.png

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Rusia susține că nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident, chiar dacă Moscova va trebui să accepte o scădere a producției, a declarat duminică cel mai important om de încredere al lui Vladimir Putin din domeniul energiei, potrivit Reuters.

 

„Lucrăm la mecanisme care să împiedice utilizarea unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața", a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Reuters. Potrivit acestuia, Rusia nu va acționa sub un plafon de preț, chiar dacă Moscova va trebui să reducă producția.

Declarațiile lui Novak vin în contextul în care cartelul petrolier OPEC condus de Arabia Saudită va decide duminică cât de mult petrol să furnizeze economiei globale, pe fondul slăbirii cererii din China și al incertitudinii cu privire la impactul noilor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seară la un acord de principiu privind plafonarea preţului petrolului din Rusia în coordonare cu Grupul G7, afirmă oficiali de la Bruxelles, potrivit Mediafax. 

Ambasadorii statelor UE au stabilit un plafon de 60 de dolari (aproximativ 57 de euro) pentru barilul de petrol din Rusia. Acordul a devenit posibil după ce Polonia, care cerea un preţ mai mic, a renunţat vineri seară la obiecţii.

Acordul va trebui aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. „Nu vom accepta acest plafon", a declarat sâmbătă Dmitri Peskov, adăugând că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Uniunea Europeană va implementa în coordonare cu Grupul G7 şi cu Australia sistemul de sancţionare a Rusiei prin fixarea unui plafon la preţul petrolului. Noul sistem le va interzice companiilor de transport maritim să livreze petrol rusesc la un preţ mai mare decât nivelul stabilit.

Însă Rusia, al doilea exportator mondial de petrol, va putea exporta în continuare petrol la orice preţ doreşte în China şi India.

Uniunea Europeană şi Grupul Naţiunilor puternic industrializate (G7) au impus Rusiei sancţiuni masive ca reacţie la invazia militară în Ucraina.