Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran | Poliţia moravurilor, desfiinţată după două luni și jumătate de proteste

iran_discriminare.jpg

O femeie arată mesajul ”Femeie, Viață, Libertate” - sloganul protestelor care zguduie Iranul de mai bine de două luni, Teheran, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© AP via rfi.fr

Poliţia moravurilor a fost desfiinţată de autorităţile competente, a anunțat duminică Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, citat de agenţia de presă Isna. Iranul s-a confruntat cu proteste masive după moartea tinerei Mahsa Amini, o iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani, reținută de poliția moravurilor pentru că nu a purtat hijabul în mod corespunzător.

"Poliţia moravurilor nu are nimic de-a face cu justiţia şi a fost desfiinţată de cei care au creat-o", a spus procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, potrivit News.ro.

Numeroase demonstraţii au avut loc în ultimele săptămâni în ţară, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice care obligă în special femeile să poarte vălul.

Moartea ei a fost anunţată trei zile mai târziu. Activiştii şi familia ei spun că Mahsa Amini a murit după ce a fost bătută, dar autorităţile au legat moartea ei de probleme de sănătate, pe care părinţii le-au negat.

Poliţia moravurilor, cunoscută sub numele de Gasht-e Ershad (patrule de îndrumare), a fost creată sub preşedintele ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, pentru a "răspândi cultura decenţei şi a hijabului". Primele sale patrule au început în 2006.

Autorităţile iraniene începuseră deja modificări ale codului vestimentar impus în ţară, solicitând sâmbătă instanţelor şi Parlamentului să revizuiască legea privind purtarea obligatorie a vălului. Sute de oameni au murit în timpul protestelor, dar demonstraţiile continuă, la aproape trei luni după ce au început.

De la începutul protestelor, au fost înregistrate decese în 22 de provincii, potrivit IHRNGO- grupul Iran Human Rights NGO, cu sediul în Norvegia, citat de CNN. Cele mai multe au fost raportate în provinciile Sistan și Baluchistan, Teheran, Mazandaran, Kurdistan și Gilan. De asemenea, autoritățile iraniene au pus sub acuzare cel puțin 1.000 de persoane din provincia Teheran pentru presupusa lor implicare în proteste.

Conform legii în vigoare din 1983, femeile iraniene şi străine, indiferent de religia lor, trebuie să poarte voal şi haine largi în public.