Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Bulgariei, Rumen Radev: ''În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism''

rumen_radev_facebook.jpg

''În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism'', a scris preşedintele Bulgariei, Rumen Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter.
''În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism'', a scris preşedintele Bulgariei, Rumen Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter.
Sursa imaginii: 
Rumen Radev / facebook

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din Uniunea Europeană de a primi ţara sa în spaţiul Schengen. 

Ministrul bulgar de interne, Ivan Demerdjiev respinge acuzaţiile conform cărora măsurile de supraveghere a frontierelor ţării sale ar fi insuficiente: ''Forţele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniştea tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creşterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare faţă de anul trecut''. În comunicat ministrul mai afirmă că ''În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează''.  Oficialul bulgar a deplâns recenta ucidere a trei poliţişti bulgari într-un incident la frontiera turcă. ''Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reuşit să reducem la minimum migraţia secundară către Europa Centrală şi Occidentală, plătind un preţ greu'', subliniază Ivan Demerdjiev, ministrul bulgar de interne.

Guvernul olandez a decis vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ''există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară'' anume. Justificarea sa este împărtăşită şi de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria ''nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria'', acceptând doar aderarea Croaţiei. 

Comisia Europeană a recomandat acceptarea în bloc a Bulgariei, Croaţiei şi României ca noi membre ale spaţiului Schengen, dar decizia necesită acordul unanim al ţărilor membre, care sunt aşteptate să se pronunţe pe 8 decembrie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.