Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Eric Ciotti și Bruno Retailleau se vor înfrunta pentru conducerea partidului Republicanii care deține balanța puterii în Adunarea Națională

eric_ciotti_bruno_retailleau.jpg

Eric Ciotti (stânga)/Bruno Retailleau
Eric Ciotti (stânga) și Bruno Retailleau reprezintă o dreaptă mai radicală în sânul Republicanilor
Sursa imaginii: 
Facebook Republicanii

În primul tur de scrutin intern al partidului Republicanii (LR, centru dreapta) pe primele două locuri s-au clasat deputatul Eric Ciotti și senatorul Bruno Retailleau care se vor înfrunta pe 10 și 11 decembrie pentru preluarea conducerii partidului. LR dețin balanța puterii în Adunarea Națională cu guvernul care-l sprijină pe președintele Emmanuel Macron este minoritar.

Ciotti, care este chestor al Adunării Naționale a obținut 42,7%, în timp ce Retailleau liderul grupului LR, cel mai numeros din Senat, o obținut 34,5%. Clasat al treilea cu 22,8%, deputatul Aurelien Pradie a fost eliminat.

LR, care are o ilustră tradiție politică, dând patru președinți ai celei de-a Cincea Republici după 1958, Charles De Gaulle, Georges Pompidou, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy, a ajuns o umbră a partidului neo-gaullist.

"Din 2007 de la victoria lui Nicolas Sarkozy, am pierdut 80% din alegători. Pentru a-i recâștiga, nu trebuie să ne mai scuzăm că suntem de dreapta", a declarat Ciotti la Franceinfo luna trecută.

În Adunarea Națională LR are 63 de deputați din totalul de 577, dar fără voturile sale opoziția împărțită între alianța stângii – Nupes, și dreapta populistă – Reunirea Națională nu poate doborî guvernul centrist condus de Elisabeth Borne. Până acum toate cela șapte moțiuni de cenzură ale opoziției au eșuat

Renașterea dreptei clasice înseamnă pentru Ciotti "a pune capăt modestiei și ezitării" familiei sale politice în chestiuni precum aplicarea dreptului solului doar pentru copiii născuți de cetățeni UE sau crearea a 30.000 de locuri suplimentare în închisori.

Ciotti se revendică, de asemenea, de la valori tradiționale precum "autoritatea legii, a familiei și a școlii". La fel ca lidera deputaților RN, Marine Le Pen, și extremistul de dreapta Eric Zemmour, el vrea ca "Franța să rămână Franța". O Franță "moștenitoare a civilizației iudeo-creștine și a Iluminismului".

La rândul său Retailleau, candidat suveranist, deci mai la dreapta decât Ciotti, se opune impunerii lui Laurent Wauquiez,  președinte al Consiliului Regional Auvergne-Rhone Alpes,  încă de anul viitor drept candidat în alegerile prezidențiale din 2027, când Emmanuel Macron nu va mai drept să candideze, dorind ca acest candidat să fie desemnat de militanții LR.

Dar oricine ar câștiga conducerea partidului, este probabil că atitudinea actuală rezervată din parlament a LR, care a permis guvernului Borne să adopte proiecte de lege fără dezbatere prin angajarea responsabilității, să devină mai fermă și să pună condiții mai dure executivului macronist, a cărui supraviețuire a asigurat-o până acum prin abținere.