Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România livrează gaze către R. Moldova – și de ce asta s-ar putea să-l enerveze pe G. Simion

poza_val_gazoduct.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Transgaz. Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Semnificația politică a acestui moment este una importantă, mai ales dacă privim lucrurile într-un context regional. Iar aceasta poate explica și unele declarații – să le zicem, ciudate – ale unor politicieni de la București.

Vestea privind exportul de gaze din România vine după ce, pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au anunțat că Gazprom va reduce din 1 decembrie livrările de gaze naturale către Republica Moldova, cu 56,5%.

Chișinăul vede în reducerea livrărilor de gaze un șantaj din partea Rusiei.

În paralel cu reducerea drastică a cantității de gaze dinspre Rusia, Tiraspolul a anunțat și scăderea semnificativă a cantităților de energie electrică furnizate de centrala de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul controlat de separatiști. Iar Republica Moldova nu mai poate primi electricitate nici din Ucraina, a cărei infrastructură energetică a fost grav avariată de bombardamentele rusești, anume orientate în această direcție.

 

O altfel de agresiune

Din punctul de vedere al energiei electrice, Republica Moldova este dependentă aproape în totalitate, de România. Acum, poate primi din dreapta Prutului și cantități de gaze, de care are nevoie cu disperare.

Acesta este tabloul local. În plan regional, se depun eforturi pentru a cupla Republica Moldova la rețelele de gaze din afara Rusiei, spre a scoate Chișinăul dintr-o dependență periculoasă și păguboasă în același timp.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele român Klaus Iohannis, aflat în vizită la Atena, a discutat cu premierul grec Kiriakos Mitsotakis despre modalitățile de continuare a sprijinului pentru Republica Moldova, afectată de criza energetică.

Cei doi lideri au evidențiat pasul important făcut joi, 1 decembrie, de companiile din sectorul energetic din România, Grecia, Bulgaria și Ungaria prin semnarea memorandumului de înțelegere pentru implementarea coridorului vertical. Acesta nu doar că va reduce semnificativ dependența țărilor semnatare de gazul rusesc, dar va asigura livrări și spre Republica Moldova.

 

De ce Moldova nu trebuie să cadă

Dincolo de aspectele tehnice, acesta este un puternic mesaj politic.

Republica Moldova este sprijinită să reziste în fața unei agresiuni rusești mascate prin șantajul energetic. Rusia nu poate veni cu armata, trupele sale sunt ținute departe de Republica Moldova, de rezistența ucraineană.

Dar Republica Moldova poate fi atacată prin tăierea resurselor de energie și, bineînțeles, prin sprijinirea de către Moscova a forțelor politice anti-europene.

Kremlinul speră că această criză energetică, pe care o induce în Republica Moldova, va produce nemulțumiri populare și astfel va sufla în pânzele forțelor pro-ruse.

O prăbușire a guvernării democratic alese la Chișinău și înlocuirea ei cu o putere obedientă față de Kremlin ar produce o breșă foarte importantă în spatele frontului. Evident, aceasta va favoriza Rusia, în agresiunea sa împotriva Ucrainei și, în plan mai larg, a democrațiilor occidentale.

În această situație, Chișinăul primește un puternic sprijin, politic dar și financiar și energetic din partea instituțiilor europene și a statelor membre, dintre care se evidențiază România. Pur și simplu, Moldova nu trebuie lăsată să cadă și toate democrațiile se mobilizează pentru aceasta.

Privind tabloul mai larg, recentele declarații ale liderului partidului extremist AUR, privind stoparea de urgență a sprijinului acordat Republicii Moldova, ne apar într-o altă lumină...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 5 decembrie 2022