Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general iranian a anunțat desființarea Poliției Moralității, dar celelalte instituții iraniene tac

000_32yg7fr_2.jpg

Politia moralității Iran
Protestele din Iran au început după ce o tânără a murit în custodia Poliției Moralității.
Sursa imaginii: 
AFP/Behrouz Mehri

Face Iranul un pas înapoi în fața protestelor masive care afectează țara din luna septembrie? Acestea au fost declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini în custodia autorităților care o arestaseră pentru că nu ar fi purtat corect voalul islamic. Procurorul general al Iranului a anunțat duminică desființarea Poliției Moralității, structura în custodia căreia a murit tânăra, dar această decizie nu a fost confirmată până acum de alte instituții ale statului, relatează postul de televiziune France 24.  Analiștii iranieni din diaspora spun că anunțul trebuie privit cu prudență.

„Poliția moralității nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și a fost desființată”, a declarat procurorul general, Mohammad Jafar Montazeri, citat de agenția de presă ISNA, Agenția de Știri a Studenților Iranieni considerată de media occidentală drept o sursă moderată.

Comentariul oficialului a fost făcut la o conferință religioasă, dar nu există deocamdată o confirmare din partea Ministerul de Interne de la Teheran, responsabil cu această structură, comentează France 24. Presa de stat iraniană a scris, de asemenea, că procurorul Mohammad Jafar Montazeri nu este responsabil de Poliția moralității.

Totuși, cu o zi înainte, procurorul general spusese că „atât parlamentul, cât și justiția lucrează” la această problemă, analizând dacă legea care cere femeilor să-și acopere capul, trebuie schimbată. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi a făcut, tot sâmbătă, comentarii la televiziune pe această temă, spunând că fundamentele republicane și islamice ale Iranului își au rădăcinile în constituție, „dar există metode de implementare a constituției care pot fi flexibile”.

 

„Ar însemna că femeile vor fi lăsate să decidă singure dacă poartă sau nu voalul”

Dispariția poliției moralității este tratată cu scepticism de iranieni pe rețelele de socializare și de analiștii iranieni din diaspora. Iată ce crede Rouzbeh Parsi, șeful programului Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale.

„În primul rând, trebuie să analizăm acest semnal cu prudență. Încă nu știm dacă acest semnal înseamnă o schimbare instituțională sau o schimbare de practici. Nu știm ce va spune Ministerul de Interne despre acest lucru. Deocamdată este un semnal, vom vedea dacă el se va transforma în ceva mult mai concret. Sigur, dacă este adevărat și Politia Moralității nu va mai fi prezentă pe străzi sau va dispărea ca instituție, atunci acest lucru ar reprezenta un câștig imens pentru protestatari și femeile din Iran. Ar însemna că femeile vor fi lăsate să decidă singure dacă poartă sau nu voalul. Dacă nu e vorba decât de un șiretlic politic, ceea ce nu ne putem da seama acum, nu le va reuși. Deoarece protestele au arătat că societatea iraniană în ansamblul său este departe de a se mulțumi cu gesturi simbolice. Anunțul trebuie urmat de ceva concret dacă se vrea ca el să aibă efect. Întrebarea se pune cât de departe este statul dispus să meargă în materie de compromis.”

 

„Cred că protestatarii vor refuza să creadă această știre”

Azadeh Pourzand, activistă pentru drepturile omului, cercetătoare la Școala pentru Studii Orientale și Africane a Universității din Londra, crede că anunțul caută mai degrabă urechi internaționale. Iată ce a declarat cercetătoarea pentru France 24.

„Am citit știrile și declarațiile și sunt foarte ambigue în ceea ce privește lanțul decizional: cine trebuie să ordone suspendarea sau sfârșitul poliției moralității? Dacă ne uităm la declarații, informațiile sunt foarte vagi în acest moment. Cu doar două săptămâni în urmă, liderul suprem a spus că obligativitatea purtării voalului este o linie roșie absolută pentru republica islamică. De asemenea, în acest moment sunt mii de arestați. Sute, inclusiv copii, au fost uciși în timpul protestelor care au început după ce Mahsa Amini a murit în timpul detenției, în mâinile Poliției Moralității. Așadar aș fi foarte prudentă... Personal, cred că această știre se adresează în special opiniei internaționale. Cred că Republica Islamică a Iranului se simte destul de amenințată de luările de poziție multilaterale ale lumii împotriva politicilor sale violente privind femeile și proprii cetățeni.”

Cum vor reacționa iranienii la acest anunț al procurorului general? Este prea vag pentru ca oamenii să strige victorie și să renunțe la proteste, spune Azadeh Pourzand.

„Cred că protestatarii vor refuza să creadă această știre. După cum vă spuneam, în intern, această știre nici măcar nu este o știre adevărată. Este doar continuarea știrilor fără esență și produsul mașinii de propagandă a republicii islamice. De exemplu, în ultimele două săptămâni, Reformatorii din Iran au fost mobilizați de Republica Islamică, inclusiv de nucleul dur, să iasă în față și să ceară un tratament mai bun al protestatarilor. Oamenilor pur și simplu nu le pasă, după cum spuneam, inclusiv Reformatorii au avut 25 de ani la dispoziție să schimbe ceva. Este prea puțin, prea târziu, prea vag , prea tipic pentru republica islamică așa încât protestatarii să se oprească, să privească știrea ca pe o victorie și să meargă acasă.”

Reformatorii sunt o facțiune politică din Iran, populari între 1997 și 2005, pe durata celor două mandate ale președintelui Mohammad Khatami. Poliția Moralității sau Patrula de îndrumare, cum se numește acum în Iran, este principala poliție religioasă islamică. A fost înființată în 2005, succedând unor instituții asemănătoare. Misiunea sa este de a impune în public coduri vestimentare islamice și norme de conduită, în special în ceea ce privește voalul islamic.