
Politică
Există secții de poliție ale Chinei în România? Ministerul de Interne neagă existența lor
fragment-din-coperta-raportului-safeguard-defenders.jpg

Peste 100 de țări apar în raportul care arată cum forțele de ordine chineze operează în afara granițelor sale. Raportul a fost documentat de Safeguard Defenders - o organizație umanitară înființată în 2009 în China și mutată la Madrid în 2017, după ce mai mulți membri au fost arestați sau au dispărut - conform informațiilor din descrierea organizației.
Prima parte a acestui raport a apărut în septembrie 2022 - organizația Safeguard Defenders a arătat atunci spre 54 de țări în care autoritățile din China și-ar exercita controlul asupra propriilor cetățeni, prin angajați ai Poliției din mai multe jurisdicții.
A doua parte a raportului - publicată la începutul lunii decembrie - aduce dovezi în acest sens pentru alte 48 de state, printre care și România.
Printre noile dovezi ale raportului se regăsește situația unui cetățean chinez care a fost constrâns să se întoarcă acasă de agenți care lucrau sub acoperire într-o secție de poliție chineză dintr-o suburbie a Parisului.
În ceea ce privește informațiile despre România - în raport este citat și un articol publicat pe site-ul Guvernului din Nantong - în care se menționează semnarea unui acord între Poliția Nantong și Poliția Locală din Dobroești, județul Ilfov.
RFI a încercat să obțină mai multe informații de la reprezentanții autorităților locale din Dobroești, dar primarul și viceprimarul nu au fost de găsit astăzi.
În ceea ce privește reacția Guvernului României, Ministerul de Interne a declarat că “nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități în România.”
Printre țările care au negat concluziile raportului se mai află Serbia și Ungaria.
În același timp, 14 dintre cele 102 țări care apar în raportul Safeguard Defenders au anunțat investigații interne. Printre ele se află Canada, Cehia sau Austria.