Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lituania: Regimul vizelor pentru cetățenii ruși și bieloruși devine și mai restrictiv

pasaport_rusia.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cetățenii ruși și bieloruși care aplică pentru permise de rezidență sau vize naționale pentru Lituania vor trebui să completeze un chestionar special care include și întrebări referitoare la războiul din Ucraina, transmite Radioteleviziunea națională lituaniană.

Toți cetățenii ruși și bieloruși aplicanți vor trebui să completeze chestionarul, dar și unii cetățeni ai altor state, în anumite situații, a precizat Departamentul national pentru migrație, potrivit sursei citate.

Chestionarul include întrebări referitoare la gradul de educație al solicitantului, locurile de muncă anterioare, serviciul militar, legături cu instituții ale Uniunii Europene sau non-UE, precum și la poziția aplicantului față de agresiunea Rusiei în Ucraina, iar răspunsurile date vor avea o pondere decisivă în decizia de acordare a vizei, a subliniat Departamentul pentru migrație.

Introducerea chestionarului reprezintă ”o măsură suplimentară de securitate”, pentru a ”identifica acele persoane care ar putea pune în pericol securitatea națională a Lituaniei”, precizează instituția.

Între lunile ianuarie și noiembrie a.c. autoritățile lituaniene au emis 3415 de permise de rezidență temporară și 1250 de permise de rezidență de lungă durată pentru cetățenii ruși, în condițiile în care în întreg anul trecut numărul acestora a fost de 2062, respectiv 1572.

În aceeași perioadă au fost emise 22 890 de permise de rezidență temporară pentru cetățeni bieloruși, față de 15 318 în tot anul 2021.

Lituania a oprit eliberarea de vize turistice pentru cetățenii ruși după invazia Rusiei din Ucraina și ulterior a decis să nu accepte intrarea în țară nici a cetățenilor ruși care prezintă pașapoarte cu vize Schengen, reamintește sursa citată.Polonia: PIS mărește subvențiile pentru presa de stat cu un an înaintea alegerilor

Parlamentarii Partidului Lege și Justiție (de guvernământ) din Comisia parlamentară de finanțe au votat un amendament la legea bugetului prin care subvențiile pentru organismele mass media de stat anul viitor vor fi majorate cu 700 de milioane de zloți (cca 120 de milioane de euro), de la 1,995 miliarde la 2,7 miliarde de zloți, transmite televiziunea TVN24.

Partidele de opoziție au protestat vehement împotriva acestei decizii, pe care o consideră un mod prin care partidul de guvernământ își ”întărește aparatul de propagandă”, în condițiile în care în toamna anului viitor sunt prevăzute alegeri parlamentare.

”Este o rușine și o dovadă că acest partid își bate joc de cetățeni. Oamenii obișnuiți nu știu cum să mai facă pentru a-și putea plăti datoriile, chiriile și uneori chiar mâncarea și serviciile elementare, iar ei dau miliarde și miliarde pentru Ministerul Propagandei”, a declarat un parlamentar din coaliția de opoziție Stânga unită.

Potrivit unui sondaj publicat recent de Institutul pentru Sondarea opiniei publice din Polonia, cca 49% dintre polonezi nu au încredere în televiziunea de stat, precizează sursa citată.Întrebat de un ziarist, în cadrul unei emisiuni a postului TVN24, care este motivul acestei creșteri a subvențiilor pentru mass media de stat, Radoslaw Fogiel, un parlamentar PIS a răspuns : ”din același motiv pentru care și salariul dumneavoastră crește în fiecare an”.

”Nu mă surprinde cu nimic. Acesta este statul polonez sub conducerea PIS. Nu mai există televiziune publică, radio public, etc, există televiziunea lor, radio-ul lor, ziarele lor. Au nevoie de și mai multă propagandă pentru că se tem că vor pierde alegerile de anul viitor”, a declarat la rândul său Piotr Adamowicz, parlamentar al Coaliției Civice, principala formațiune de opoziție din Polonia.

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Brigita Misevičiūtė - Lituania

Jakub Konieczny - Polonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 decembrie 2022