Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: Ales Bialiatski, un Nobel în spatele gratiilor

ales_bialiatski_belarus.jpg

Ales Bialiatski la Tribunalul din Minsk, Belarus, 2011.
Sursa imaginii: 
© AP/Sergei Grits via rfi.fr

Șapte până la doisprezece ani de închisoare: este pedeapsa pe care o riscă Ales Bialiatski, activistul bielorus pentru drepturile omului care a primit Premiul Nobel pentru Pace anul acesta. Figură proeminentă a opoziției față de regimul Lukașenko, de profesie lingvist, a mai făcut închisoare și la începutul anilor 2010. Știa că este pasibil de pedeapsă după participarea la protestele care au izbucnit în vara lui 2020, dar a ales totuși să nu fugă din țară.

Era deja în spatele gratiilor când, în 7 octombrie a.c., chiar de ziua lui, a primit vestea acordării premiului Nobel. Arestat în iulie 2021 de autoritățile din Belarus, acuzat de ”trafic de valută” și de „finanțarea de acțiuni colective care perturbă ordinea publică”, Ales Bialiatski riscă până la doisprezece ani de închisoare, potrivit ONG-ului Viasna, pe care l-a co-fondat.

O modalitate prin care regimul lui Alexandru Lukașenko se răzbună pe un om care nu a încetat niciodată să lupte pentru drepturile omului. „Ales Bialiatski este simbolul invincibilității mișcării democratice din Belarus”, explică Franak Viacorka, consilierul Svetlanei Tsikhanovskaïa, liderul opoziției din Belarus în exil. „A început ca disident antisovietic în anii 1980. Apoi a luptat pentru independența țării sale, apoi împotriva integrării în Rusia... Și în ultimii douăzeci de ani, a luptat pentru drepturile omului. Dacă îi citești biografia, poți cunoaște istoria Belarusului”.

Determinare

Născut în 1962, Ales Bialiatski este specialist în limba belarusă. A fost jurnalist, profesor, director de muzeu... Dar prin înființarea Viasna, principalul ONG pentru drepturile omului din Belarus, a început lupta contra regimului Lukașenko.

În 2011, a fost închis pentru prima dată pentru „evaziune fiscală”. A petrecut aproape trei ani în închisoare, episod despre care a vorbit când a fost eliberat din detenție, pentru RFI, cu jurnalista Véronique Gaymard.

„Sunt multe probleme cu igiena, mâncarea proastă, relațiile proaste între deținuți și administrația închisorii. Suntem încă în tiparele Uniunii Sovietice. Obiectivul principal al coloniei penitenciare este de a exercita presiuni asupra deținuților. E ca înainte, nu s-a schimbat nimic”, spunea el atunci

Dar acești trei ani de închisoare nu i-au afectat determinarea. O voință neclintită, care a marcat-o profund pe Aude Merlin, lector la Universitatea Liberă din Belgia, specialist în Rusia și Caucaz, care l-a întâlnit de mai multe ori :

„În iunie 2014, după eliberare, a venit să depună mărturie în mai multe țări europene și îmi amintesc că l-am primit pe aeroportul din Bruxelles. Era slăbit și aproape că nu mai avea păr, pentru că îi rădeau în închisoare. Dar, în același timp, avea o privire intensă, în care se citea inteligență, smerenie, modestie. Și rigoare”, explică Aude Merlin care adaugă: „El prezintă caracteristicile tipice ale apărătorilor drepturilor omului în spațiul post-sovietic: oameni indignați, dar extrem de riguroși.”

Refuzul exilului

În august 2020, realegerea contestată a lui Alexandru Lukașenko a stârnit proteste fără precedent în Belarus și o represiune acerbă. Mulți adversari au fost arestați, alții au ales să fugă din țară. Dar Ales Bialiatski a decis să rămână, în ciuda riscului de a fi arestat.

„Când au început primele arestări, era convins că va fi și el arestat”, spune Antoine Madelin, responsabilul cu comunicarea al Fundației Internaționale pentru Drepturile Omului (al cărei vicepreședinte a fost Ales Bialiatski din 2007 până în 2016). „Dar el și ceilalți colegi de la Viasna au ales să rămână în țară pentru că misiunea lor este să apere drepturile omului. Era conștient de riscul pe care și-l asuma, dar era gata să-și asume acest risc până la final, deoarece făcea parte din angajamentul său inițial. »

Acest angajament a dus la arestarea sa în iulie 2021. Dar i-a adus și Premiul Nobel pentru Pace. Un premiu important, dar care nu a făcut decât să stârnească înverșunarea autorităților din Belarus : „Aceste decizii sunt atât de politizate încât Alfred Nobel se răsucește în mormânt”, declara public, de-a dreptul șocat, purtătorul de cuvânt al diplomației din Belarus după anunțul Comitetului Nobel din octombrie anul trecut....

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de RFI