Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În zonele ocupate din Ucraina, propagandă rusească până la epuizare mentală (corespondent France24)

propaganda_rusia.jpg

”Babuska Z” - un simbol al propagandei rusești în Ucraina
Sursa imaginii: 
Fotomontaj © Studio graphie France Média Monde

Pentru a justifica invadarea Ucrainei, Vladimir Putin folosește drept pretext „denazificarea” și „demilitarizarea” țării. Propaganda de stat rusă se construiește astfel în jurul mitului unei Ucraine aflate în mâinile „naziștilor”, rușii având datoria să-i „elibereze” pe „rusofoni”. Propaganda nu se răspândește numai în Rusia, ci și în teritoriile ucrainene ocupate, unde populațiile se află încă în război. Elena Voloshin, reporter pentru France 24, se află acolo pentru a ne oferi mai multe detalii.

În urma contraofensivei victorioase a Ucrainei de la începutul lunii septembrie, reportera Elena Voloshin, fost corespondent France 24 la Moscova timp de aproape zece ani, a putut călători în teritoriile eliberate din nordul Ucrainei.

La Izium, în regiunea Harkov, ea a participat la exhumarea cadavrelor victimelor, unele supuse abuzurilor. La fața locului, locuitorii vorbesc despre un regim de teroare impus de ruși: interdicția de a vorbi ucraineană, jafuri, arestări, torturi sistematice, execuții arbitrare și, mai ales, o realitate paralelă.

Oriunde au pătruns în Ucraina, rușii s-au autoproclamat drept „eliberatori” și „eroi” și au încercat să-i manipuleze pe localnici pentru a-i aduce de partea „lumii rusești”. Iar dacă manipularea nu funcționează, se trece la forță.

"Ne tot spun că au venit să ne elibereze. Dar de cine?", sunt surprinși mulți locuitori care au supraviețuit ororii. Printre ei, Yann, în vârstă de douăzeci de ani, nepotul unui pădurar: „Și eu sunt un ucenic pădurar și mi-au găsit uniforma de camuflaj. Au crezut că bunicul meu și cu mine suntem artileriști”.

Yann povestește torturile și umilințele pe care le-a suferit când, după ce l-au bătut, rușii l-au ars între picioare. ”Tot spuneau: Ești nazist!. Le-am spus: Nu sunt nazist!. Dar continuau Taci, că-ți dau un pumn în dinți”.

O „eroare istorică” a lui Lenin

La Poltava, Elena Voloshin a cunoscut-o pe Victoria Ziborova, profesoară de istorie, supraviețuitoare a ocupației din regiunea Berdiansk. Ea spune că rușii au vrut să o oblige pe ea și pe colegii ei să lucreze cu manuale și programe de studii rusești, amenințându-i că vor fi trimiși pe front dacă refuză. L-a înregistrat pe ascuns pe comandantul militar rus local, care se lăuda că „30.000 de profesori ucraineni din Crimeea au urmat de bunăvoie cursuri de recalificare asigurate de Rusia”.

Ea explică modul în care propaganda rusă rescrie istoria: conform dogmei lui Vladimir Putin, preluată, cuvânt cu cuvânt, de ocupanți, Ucraina a fost „creată de Rusia” și că separarea ei de Rusia ar fi o „eroare istorică” comisă de Lenin.

În fața acestor discursuri oficiale ale Rusiei, care doresc de fapt distrugerea Ucrainei și a identității sale naționale, Procuratura Generală a Ucrainei a deschis o anchetă pentru „genocid” și „incitare la genocid”. Procurorul responsabil de caz a arătat pentru France 24 exponate, inclusiv o carte intitulată „Denazificarea Ucrainei”, pe care Kremlinul o promovează încă din 2018.

Elena Volochine a fost interesată și de impactul real al acestor discursuri asupra psihologiei rușilor care luptă în Ucraina. Ea a intervievat un lider mercenar rus, care a petrecut șase luni de ocupație în Izium și a vorbit despre viziunea lui în legătură cu acest război.

Potrivit unui psihoterapeut ucrainean care lucrează pentru ONG-ul american CORUS International, dacă propaganda rusă este atât de eficientă, este pentru că, într-un context cultural care predispune să o primească, absența informațiilor alternative, agresivitatea și omniprezența acestei propagande epuizează capacitățile mentale ale indivizilor de a-i rezista.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24