
Politică
Austria își menține dreptul de veto împotriva României și Bulgariei
schengen.png

În „Morgen journal”, ministrul a contrazis informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles, relatează Kleine Zeitung: "În acest moment, există un refuz la extinderea Schengen pentru România și Bulgaria".
De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, respectiv aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu pentru Kleine Zeitung.
Faptul că există o legătură cu alegerile din Austria Inferioară este negat cu tărie de cei din jurul Austriei Inferioare. Protecția frontierelor pur și simplu nu funcționează, spun ei, iar Bulgaria și România trebuie să fie luate „la pachet”.
Totuși, după o presiune puternică din partea Croației, Austria a cedat în fața Croației. În timpul ultimei sale vizite la Zagreb, cancelarul Karl Nehammer a asigurat admiterea țării începând cu 1 ianuarie 2023.
Die Presse ( Austria) scrie despre o problemă Schengen înscenată
Cancelarul federal al Austriei pare să identifice "o rută a migratiei prin Balcanii de Est" și să califice sistemul Schengen drept unul disfuncțional. Ultimul raport al Frontex nu pomenește de acest aspect, precizează însă că ruta din Balcanii de Vest constituie, la fel ca și înainte, ruta cea mai activă a migranților spre UE.
Este parte dintr-un articol al publicației austriece Die Presse care amintește că rapoartele repetate ale Comisiei Europene confirmă că atât România cât și Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile necesare pentru aderare, așa cum constataseră și misiunile de experți la fața locului. De asemenea, amintește Die Presse, și Parlamentul European a avut o poziție favorabilă extinderii.
Publicația austriacă apreciază că se preferă mai degrabă înscenarea problemei migranților drept "o problemă legată de Schengen".