Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presupusele secții ale poliției chineze în România: Ce au semnat autoritățile din comuna Dobroești cu China și ce știa Guvernul României

vincent-chan-6bpgekj59rs-unsplash.jpg

Sursa imaginii: 
Vincent Chan / Unsplash

După ce Ministerul de Interne a negat existența unui acord între Guvernul din China și România - pentru înființarea unor secții ale poliției chineze în țara noastră, platforma de jurnalism de investigație Captura aduce informații care pun sub semnul întrebării declarațiile Ministerului. Pentru mai multă lumină în acest caz, RFI a discutat cu Laura Harth, una din autoarele raportului Safeguard Defenders. Raportul care acuză acorduri între Poliția din China și 102 țări din toată lumea urmează să fie discutat în Parlamentul European pe 8 decembrie.

Existența unui acord prin care forțele de ordine din China pot acționa în România pentru a-și urmări cetățenii rămâne în discuție. Jurnaliștii de investigație de la Captura au descoperit mai multe indicii în acest sens. Unul din ele este o filmare din 2016 în care oficiali din China - printre care și Șeful poliției din Nantong, Chen Bing, semnează cu Poliția Locală din comuna Dobroești să “protejeze cetățenii chinezi”. De ce la Dobroești? Acolo se află cea mai mare comunitate chineză din România.

Poliția din Nantong este dispusă să semneze cu Poliția din Dobroești un memorandum de colaborare pentru protejarea chinezilor și - reciproc și românilor, dacă sunt în China” - se aude în  filmarea găsită de jurnaliștii Captura chiar de pe pagina Youtube a Primăriei Dobroești.

Jurnaliștii Captura au găsit și informațiile din documentul semnat în comuna ilfoveană - din care au aflat că oferă un cadru de coordonare operativă între părți, cum ar fi schimbul de informații judiciare. 

Informația despre Dobroești apare scrisă și în investigația condusă de Safeguard Defenders. Laura Harth, directorul de campanie de la Safeguard Defenders - a declarat pentru RFI: “Videoul confirmă faptul că autoritățile chineze au semnat acorduri cu poliția din Dobroești. E foarte îngrijorător faptul că Guvernul (României) nu este în cunoștință de cauză și sperăm că o să ia măsuri cât mai curând posibil”. 

Subiectul jurisdicțiilor poliției chineze care s-au întins în afara propriilor granițe ajunge joi pe masa Parlamentului European, unde sunt invitați autorii investigației care arată acum și spre încălcarea legii naționale în România.

Nicio țară nu poate să organizeze astfel de secții sau centre de servicii fără ca Guvernul gazdă să își fi exprimat acordul. Guvernul român trebuia să permită oficial Chinei înființarea unor astfel de secții sau centre. Din răspunsurile de ieri - e evident că nu au dat acordul. Din această cauză, din septembrie - când am publicat prima parte a raportului, Guvernele mai multor țări au transmis Chinei că este ilegală prezența acestor secții de poliție și că trebuie să închidă secțiile imediat - și pe lângă asta, au lansat propriile investigații”, a mai declarat pentru RFI directoarea de campanie a organizației Safeguard Defenders.

Cadrul legal în care China ar putea să repatrieze cetățeni chinezi din România este dat de legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală - aici se regăsesc condițiile în care un cetățean poate fi extrădat. Unele dintre ele sunt esențiale pentru a preveni încălcări ale drepturilor omului - de exemplu, nu pot fi extrădate persoanele a căror viață ori libertate ar fi pusă în pericol în țara care cere extrădarea. 

În afara cooperării oficiale, extrădarea nu se poate face. Însă conform raportului Safeguard Defenders, ceea ce se întâmplă prin existența acestor secții de poliție în afara Chinei nu poate fi numită extrădare și dintr-un alt motiv: oamenii vizați de autoritățile chineze sunt urmăriți, intimidați și convinși să se întoarcă acasă - în investigația Safeguard Defenders apar și informații despre răpiri organizate prin aceste secții. 

În raportul Safeguard Defenders se vorbește despre cum 230.000 de chinezi au fost constrânși să se întoarcă acasă în perioada aprilie 2021 - iulie 2022. 

Guvernul Chinei preferă este să utilizeze aceste metode ilegale de repatriere - prin amenințări aduse familiilor rămase în China, prin agenți sub acoperire, chiar și prin răpiri - ca să aducă oamenii acasă. Pentru că, evident, e mai ușor, e mai rapid și e complet ilegal”, a mai spus Laura Harth.

În ceea ce privește autoritățile din Dobroești, unde s-a semnat acordul cu Poliția din Nantong, Primăria Dobroești a transmis un comunicat în care explică altfel sensul acordului din 2016 astfel: “Acesta s-a realizat în vederea susținerii poliției locale Dobroești cu diverse dotări (mijloace de transport, camere video etc) care lipseau la momentul respectiv.”