Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Natalia Gavrilița, într-o vizită în Ucraina:”Cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor”

gavrilita-1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Natalia Gavrilița

Premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița, s-a aflat, marți, într-o vizită de lucru la Kiev. A vizitat și orașele Bucha și Irpin. ”Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc”, afirmă șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău. La Kiev, Natalia Gavrilița a avut întrevedere cu omologul ucrainean, Denis Șmigal. Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuarea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, dar și realizarea agendei europene, au fost subiectele abordate de cei doi oficiali. 

”Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale”, afirmă premierul Natalia Gavrilița.

Moldova a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde pentru vecinii noștri, continuă șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău.”Vom susține Ucraina și de acum încolo, cu tot ce putem. Îmi exprim toată admirația pentru sacrificiul poporului ucrainean care, în ciuda acestor nenorociri, își continuă lupta pentru libertate - luptând în egală măsură și pentru dreptul nostru de a face parte din lumea liberă”.

La Kiev, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu premierul Ucrainei, Denis Șmigal. Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, viziunile ambelor state privind realizarea cu succes a agendei europene, au fost principalele subiecte abordate la întrevederea premierului Nataliei Gavrilița cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal.

”În fiecare zi admirăm puterea și rezistența poporului ucrainean. Deplângem fiecare viață nevinovată, pierdută în acest război nedrept. Suntem pe deplin solidari cu poporul ucrainean și vom asigura, în continuare, asistența necesară celor peste 85.000 de cetățeni ai Ucrainei, care rămân în Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Oficialii au vorbit despre criza energetică care a lovit atât Ucraina, cât și Republica Moldova. Infrastructura energetică a Ucrainei este deteriorată în urma bombardamentelor rusești și sunt necesare soluții rapide pentru asigurarea cu resurse energetice a populației ambelor state.

De asemenea, șefii Executivelor de la Chișinău și Kiev au subliniat necesitatea extinderii comerțului transfrontalier și continuarea proiectelor comune de conectivitate a transportului. În context, oficialii au relevat lansarea curentă a liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a rutei feroviare de pasageri Kiev-Chișinău, care vor contribui la stimularea relațiilor comercial-economice și vor facilita deplasarea în siguranță a cetățenilor din ambele țări.

Totodată, cei doi premieri au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de 5 ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a burselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, părțile au agreat cooperarea în domeniul învățământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale.