Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron, între judecarea lui Putin pentru crime de război și acordarea de garanții de securitate Rusiei

zelensky_macron_putin.jpg

Sursa imaginii: 
Maksim BLINOV, Ludovic MARIN, Johanna GERON / AFP via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

Președintele francez Emmanuel Macron este în favoarea judecării lui Vladimir Putin pentru crime de război, scrie presa ucraineană care preia declarațiile dintr-un interviu acordat de Macron postului american, CBS News. În același timp, președintele francez spune că păstrează dialogul constant cu Putin deoarece nu este bine ca un lider ca acesta să rămână izolat.

În aceeași regiune, un nou scandal se desfășoară, de data aceasta în jurul fostului președinte georgian, Mihail Saakashvili. Acesta este arestat, dar se află la spital, iar starea sa de sănătate este extrem de gravă, poate din cauza otrăvirii cu metale grele, așa cum spune echipa sa juridică.

„Macron insistă să continue dialogul cu Putin,” este un titlu de pe site-ul ucrainean suspilne.media.

„Președintele francez Emmanuel Macron este în favoarea judecării președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război și, în același timp, nu vede nici o opțiune militară de a pune capăt războiului din Ucraina, dar insistă să continue dialogul cu liderul rus,” adaugă jurnaliștii ucraineni care citează un interviu pe care Emmanuel Macron l-a dat postului american, CBS News.

Macron a adăugat că, din septembrie, Rusia a început să lovească infrastructura energetică a Ucrainei pentru a-i arunca pe ucraineni în frig și disperare. Potrivit lui Macron, atacurile împotriva infrastructurii civile sunt o crimă de război.

În același timp, Macron a subliniat că este în favoarea contactului direct cu Putin.

„Încă mențin discuții regulate și contact direct cu președintele Putin, deoarece cred că cea mai bună modalitate de a restabili dialogul este menținerea acestui canal direct. Izolarea este cel mai rău lucru dintre toate, mai ales pentru un lider ca el”, a spus Macron.

 

Experți medicali: Mihail Saakashvili  trebuie mutat într-o clinică din străinătate, altfel riscă să moară

Un grup de experți medicali a decis că fostul președinte georgian, Mihail Saakashvili  suferă de cașexie în gradul 4, aflăm de pe site-ul postului Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

”Cașexia” este o stare de slăbiciune profundă a organismului, legată de o subnutriție foarte importanta.

„Față de examinarea anterioară, pe care am efectuat-o în aprilie, starea pacientului s-a înrăutățit semnificativ. Am apreciat-o ca fiind gravă. Se manifestă prin slăbire, deteriorarea funcțiilor cognitive ale pacientului, reducerea masei musculare. Pacientul nu se poate ridica în picioare fără ajutor, îi este greu să vorbească, să intre în contact cu alte persoane. I s-a făcut o evaluare cognitivă și este de asemenea afectat. Pacientul susține că nu îi este foame și, în consecință, are stări de greață și nu poate lua mânca,” declară unul dintre experții medicali, potrivit sursei citate.

Acesta consideră că pacientul trebuie mutat într-o altă clinică multidisciplinară din străinătate pentru a primi tratament adecvat. Medicul adaugă că Mihail Saakașvili nu refuză mâncarea pentru că nu vrea să mănânce, ci pentru că nu poate.

Presa internațională a scris recent că fostul oficial georgian ar fi fost otrăvit cu metale grele în închisoare, potrivit echipei sale juridice. Saakașvili a fost transferat la spital anul trecut, după o grevă a foamei pe care a menținut-o timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării pe care o consideră motivată politic.

 

„R. Moldova își onorează angajamentele aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană”

Iată un titlu din publicația Ziarul de Gardă care citează un raport publicat de Comisia Europeană privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a vizelor. Acesta „a constatat că țara noastră a întreprins acțiunile necesare în vederea realizării recomandărilor formulate în raportul precedent,” scriu jurnaliștii moldoveni.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău,  acest lucru înseamnă „că cetățenii moldoveni vor beneficia în continuare de regimul fără vize cu statele spațiului Schengen.”

„Raportul conține o evaluare detaliată a evoluțiilor în domeniul migrației, azilului și readmisiei, precum și în domeniul cooperării juridice, ordinii publice și securității (...)”

Documentul se referă și „la statele Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia) și (la cele ale, n.r.) Parteneriatului Estic (Georgia, R. Moldova și Ucraina), care beneficiază de regim fără vize cu UE. De asemenea, raportul formulează un șir de recomandări specifice pentru fiecare stat în parte.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Liilia Bila, Ucraina

Nana Kokotchachvili, Georgia

Cristina Cătănoi, Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 7 decembrie 2022