Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Harry și Meghan acuzați de folosire manipulativă a imaginilor într-un promo pentru documentarul Netflix despre cuplul care critică familia regală și presa britanică

harry_si_meghan.png

Harry și Meghan
Harry și Meghan au acuzat fanilia regală că i-au marginalizat și presa britanică de hărțuire
Sursa imaginii: 
Captură video

Fiul mai mic al Regelui Charles al III-lea, Ducele de Sussex, Harry, și soția sa Meghan au fost criticați în presa britanică pentru folosirea unor imagini înșelătoare într-un promo la un documentar Netflix în care cei doi sunt critici la adresa familiei regale și a presei. Analiza clipurilor utilizate relevă o folosire manipulativă a imaginilor.

Promo-ul oficial Netflix, lung de 1’16” arată cuplul Harry – Meghan vorbind despre marginalizarea lor de familia regală și de hărțuirea lor de presa britanică. Analiza imaginilor a relevat însă cel puțin trei clipuri care sunt luate din alt context și inserate, în total cinci clipuri dubioase.

Primul clip este descris ca fiind înregistrat la premiera unuia din filmele seriei Harry Potter, la care ar fi participat și cuplul ducal. Dar tabloidul The Sun susține că imaginile cu paparazzi, acuzați de hărțuire de Harry datează de la o altă premieră, a unui episod Harry Potter mai vechi. Și într-adevăr agenția de presă Alamy afirmă că imaginile datează din 7 iulie 2011.

Al doilea clip ilustrând hărțuirea cuplului s-a dovedit a fi de la procesul modelului Katie Price, de la Curtea de Magistrați Crawley unde era judecată sub acuzația de condus sub influența alcoolului.   

Cu puțin timp înainte de aceste imagini, ducele de Sussex este auzit vorbind despre "durerea și suferința" femeilor care se căsătoresc în familia regală, adăugând că nu a vrut ca "istoria să se repete", în timp ce un clip arată bărbați care aparent urmăresc pe cineva cu camere de luat vederi.

Al treilea clip este înregistrat la procesul lui Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, acuzat de încălcarea regulilor de finanțare a campaniei electorale și mărturie mincinoasă în fața Congresului. Două cotidiane, Daily Mirror și Daily Mail, au sesizat această folosire incorectă a imaginilor care pot fi găsite și pe site-ul Getty Images.

Al patrulea clip îi arată pe Harry și Meghan de sus la Cape Town în Africa de Sud la reședința arhiepiscopului Desmond Tutu, aceștia acuzând încălcarea vieții lor private. Dar mai mulți jurnaliști au confirmat faptul că imaginile au fost luate de un jurnalist acreditat cu acordul cuplului ducal.

Al cincilea clip îi arată pe Harry și Meghan într-o poziție marginală în poza de grup a familiei regale în balconul Palatului Buckingham în iunie 2019. Cotidianul Daily Telegraph demonstrează însă că poza este astfel centrată că fratele mai mare al lui Ha   rry, Prințul William și soția sa Kate apar mai central chiar decât Regina Elisabeta a II-a, care era în viață atunci, iar cuplul ducal apare chiar mai aproape de suverană decât fratele și cumnata sa.

Corespondenta veterană a familiei regale Jenny Bond a criticat promo-ul pentru nesocotirea valorilor de producție TV, în timp ce săptămânalul de orientare conservatoare, The Spectator, a titrat un editorial “Când o să ne lase în pace Harry și Meghan?”

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ