Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(LIVE) După 11 ani de așteptare România află azi dacă intră în Schengen

romania_schengen.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Calin

Viena este singura capitală europeană care se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Austria a propus un calendar de aderare “pentru primăvara viitoare”.

UPDATE 15.30:  Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Olanda și-a clarificat poziția în interiorul Consiliului JAI: a explicat că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită

UPDATE14.30 : Germania ar amenința că blochează Croația în Schengen dacă România nu e acceptată, informează corespondenții străini aflați la fața locului.

 

 

 

UPDATE 14.10: „Puţinele îndoieli” care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

UPDATE 13: 05: Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin,a anunțat, înaintea Consiliului JAI, că Franța va vota în favoarea aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. „Franța consideră că aceste trei țări au depus eforturi substanțiale. Nu există nimic care să contravină aderării lor”, a spus oficialul francez, conform Reuters.

Update 12:40: Ce șanse mai are diplomația română să schimbe poziția Vienei? L-am întrebat pe eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan, care face parte din delegația europarlamentarilor români care se află la Viena. Ascultă:

UPDATE 12:20: Germania susține aderarea României, Bulgariei, Croației la spațiul Schengen și nu împărtășește opoziția Austriei, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul german de interne Nancy Faeser, conform Reuters. „Nu pot înțelege poziția Austriei în acest sens. Știu că Austria are mari dezbateri interne cu privire la această problemă. Vom sprijini Croația, România și Bulgaria, toate trei”, a declarat Faeser reporterilor înaintea discuțiilor cu omologii săi din UE.

9:30 Ministrul român de interne se declară optimist înaintea votului care urmează să fie dat în Consiliul Justiție și Afaceri Interne pentru aderarea României la Schengen. Procesul ar putea fi blocat de veto-ul Austriei care a propus un nou calendar de aderare în primăvară. Lucian Bode a declarat că încearcă să aibă o nouă discuție cu omologul său austriac și a dat de înțeles că România ar accepta inclusiv decuplarea de Bulgaria în acest proces.

9:15 O propunere de compromis pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen a circulat pentru scurt timp miercuri, cu doar câteva ore înainte ca miniștrii de justiție și afaceri interne să voteze pe această temă, joi. Conform acestui plan, Croația ar intra în Schengen, România ar primi o recomandare pentru includere, iar Bulgaria ar primi un plan pentru o aderare etapizată. Acordul nu a întrunit un sprijin suficient din partea statelor membre, scrie Politico, care nu precizează cine anume s-a împotrivit acestui compromis.

Context

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunesc azi la Bruxelles în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne. Primul punct pe ordinea de zi este Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia. Un moment pe care Bucurestiul il asteapta de 11 ani si sansele sunt sa il mai astepte cel putin pana in primavara.

Deși 26 de state din Uniunea Europeană susțin aderarea României la spatiul de libera circulatie, procesul e blocat de veto-ul Austriei care invoca un val migrationist,in ciuda datelor Frontex care arata ca migrantii ilegali care ajung in Austria nu aleg rute care tranziteaza Romania.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a avansat aseara într-o ședință cu ușile închise a PPE primavara anului viitor ca posibilă dată de aderare a României la spațiul Schengen facand astfel aproape imposibile sansele unei rasturnari de situatie. Într-o conferință de presă susținută anterior, Cancelarul Austriei a evitat să spună direct că țara sa va vota împotriva aderării României la Schengen la Consiliul JAI. Refuzul oficialilor austrieci l-a determinat pe seful Partidului Popular European sa faca o legătură între veto-ul Austriei și interesul Rusiei de a slăbi Uniunea Europeană. Manfred Weber a criticat ieri, într-o vizită la Viena, poziția guvernului Austriei în chestiunea aderării la Schengen și a spus că, în contextul invaziei ruse din Ucraina, ”Rusia este interesată în divizarea spațiului Uniunii Europene”.

Tot miercuri aseară, premierul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei au avut o convorbire telefonică, sustin surse oficiale citate de G4Media. Ciucă l-a informat pe Karl Nehammer despre solicitarea României de intrare în Schengen și a prezentat argumentele guvernului.

Scăpată de emoțiile cu Olanda și Suedia, dar cu refuzul Austriei, România lua în calcul în urmă cu două săptămâni și varianta de a nu forța un vot în Consiliul JAI, variantă a fost enunțată chiar de președintele Klaus Iohannis. Miercuri insa premierul Nicolae Ciucă a abandonat acest scenariu.

Croația are cele mai multe șanse să obțină votul unanim pentru intrarea în Schengen

Decizia privind aderarea României la Schengen poate fi luată doar dacă există unanimitate. Aderarea Croației, susținută de Austria, se află pe ordinea de zi separat de România și Bulgaria. Cu alte cuvinte Croația are cele mai multe sanse sa obtina azi votul unanim pentru intrarea in Schengen. Dacă Zagrebul va primi o aprobare, se așteaptă ca aceasta să dea un impuls puternic turismului, iar controalele la frontieră cu Slovenia vor fi ridicate. În afară de asta, de la 1 ianuarie 2023, Croația intră și în zona euro – țara introduce moneda comună europeană.