Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Postul TV rus în exil Dozhd, fără licență în Letonia – o decizie controversată

dojd_dozhd.jpg

Studio al televiziunii Dozhd din Moscova, 20 august 2021
Sursa imaginii: 
REUTERS/Denis Kaminev

Letonia a retras licența de difuzare postului de televiziune rus Dozhd, care s-a refugiat la Riga după ce a fost blocat în Rusia. Autoritățile de reglementare letone invocă amenințări la adresa securității naționale. Dar decizia este una controversată.

Până acum, Dozhd era considerată o voce anti-Kremlin, dar unele evenimente recente au ridicat semne de întrebare. Mai întâi, postul a prezentat o hartă care arată Crimeea ca parte a Rusiei...

De asemenea, prezentatorul său de știri Alexey Korostelev, și-a exprimat speranța că postul i-ar putea ajuta pe soldații ruși trimițându-le echipamente. Dozhd l-a concediat pe Korostelev și și-a cerut scuze, dar fără rezultat, notează Eurotopics, citând mai multe publicații din regiune.

Iar decizia este una controversată.

Unii o consideră justificată, precum jurnalistul și bloggerul rus de opoziție Alexander Nevzorov, care vede în postul tv nici mai mult, nici mai puțin decât "un lup în blană de oaie".  El amintește că, la începutul războiului, Dozhd a „depus armele" și a rămas suspect de tăcut timp de cinci luni sângeroase. Jurnalistul consideră că explicațiile și scuzele vagi ale redactorului-șef nu trebuie luate în serios.

Jurnaliștii publicației lituaniene Delfi amintesc, de asemenea, că  nu este prima dată când Dozhd face o reverență Rusiei imperiale de când s-a mutat la Riga. În al doilea rând, fiecare jurnalist știe că nu poate pur și simplu să iasă în direct și să lanseze o campanie de strângere de fonduri - chiar și pentru copii - pur și simplu pentru că nu ar avea mijloacele tehnice pentru a gestiona o astfel de sarcină fără sprijin editorial.

În timp ce alte publicații amintesc că, în aprilie 2014, redactorul șef postase un anunț prin care saluta anexarea ilegală a Crimeei:  „Crimeea, bine ai venit în Rusia".

O decizie care face jocul lui Putin?

De cealaltă parte, jurnaliștii publicației ruse în exil Meduza, care acționează și din Letonia, cred că prin această decizie Riga îi face jocul lui Putin.

Meduza a publicat, de altfel, o scrisoare deschisă susținută de mai multe instituții de presă și jurnaliști ai opoziției ruse.

Potrivit acesteia, „poziția postului de televiziune împotriva războiului este evidentă, la fel și atitudinea sa critică față de regimul lui Putin. Importanța televiziunii Dozhd ca o contrapondere la propaganda rusă este enormă. În spatele sloganurilor despre „securitatea națională" se află o decizie care dă o lovitură grea libertății de exprimare. ... Prin interzicerea lui Dozhd, autoritățile letone sprijină Kremlinul în eforturile sale de a distruge complet mass-media independentă a Rusiei", cred semnatarii scrisorii.

"Războiul nu permite erori"

Și totuși, după cum afirmă pe rețelele de socializare Nikolay Mitrochin, politolog rus aflat la Bremen, Dozhd a depășit limita cu apelul său la simpatie:

„Făcând apel la oameni să trimită fulare sau mănuși, contribui la creșterea puterii de luptă a armatei ruse. Exact așa evaluează și partea rusă ajutorul pe care îl primește armata ucraineană de la voluntari - motiv pentru care sunt capturați fără milă și tratați dur."

Și, după cum spune presa din Letonia, "Războiul nu iartă nicio eroare. Au fost deja două avertismente din partea Consiliului Naţional al Mass-media Electronice. Iar Letonia nu trebuie să permită nicio toleranță față de manifestările imperialismului rus și incapacitatea de a adopta o poziție clară."

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 decembrie 2022